söndag 18 januari 2015

Under mangoträdet

Läs mer på adlibris eller bokus
Vad passar bättre att ha med sig som reselektyr till Kerala i Indien om inte Under mangoträdet! Under mangoträdet innehåller tre berättelser skrivna av en av Keralas mest omtyckta och lästa författare, Vaikom Muhammad Basheer.

Berättelserna i Under mangoträdet skildrar vardagen i ett Kerala under 1940-1950-talet. Titelnovellen Under mangoträdet handlar om Suhra och Majid som älskar varandra sedan barndomen. Men Majid ger sig iväg på en längre resa. Suhra kan inte vänta på att Majid ska komma tillbaka, även om hon hoppas på det, och när Majid väl återvänder är avståndet mellan dem oåterkalleligt.

Morfar hade en elefant handlar om den unga Kunjupattumma, vars familj lever på minnena av en förlorad storhet (morfar hade minsann en elefant - och då är man viktig!). Familjen är hur som helst mer eller mindre utblottad numera och Kunjupattummas framtid ser mörk ut. Hur ska hennes föräldrar ha råd att gifta bort sin enda dotter?

Sista berättelsen, Pattummas get, är en självbiografisk berättelse om Basheer som återvänder hem till sina stora familj för att få lugn och stillhet, men istället hamnar i ett smärre kaos. Hans släktingar, som tror Basheer är en förmögen man vid det här laget, ser på Basheer som ett familjeöverhuvud och ber honom om hjälp i alla möjliga tänkbara situationer. Och mitt i allt stök som hans familj orsakar kliver Basheers systers get fram och tuggar i sig författarens böcker.

Man upplever mycket av Indiens brokighet i dessa berättelser; det konservativa som samsas med det moderna, de rika och förmögna som lever bredvid de fattiga och olika religioner som går hand i hand med varandra. Under mangoträdet erbjuder miljö- och kulturupplevelser utan att man faktiskt behöver resa just till Indien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar