måndag 2 februari 2015

Dödsknäpp

Finns t.ex. hos bokus och adlibris
Totte tittar en hel del på TV. Det är typ det han gör när han är ensam hemma. Och Totte är ensam hemma ganska så mycket. En dag ser Totte på ett läkarprogram där en tv-doktor pratar om en dödlig sjukdom. Han beskriver de diffusa symptomen; feber och trötthet och en knöl, ungefär vid ljumsken. Tyvärr, säger tv-doktorn, så finns det inte mycket man kan göra. Det är en väldigt lömsk sjukdom, svår att upptäcka och de flesta som insjuknar i sjukdomen dör redan efter två veckor. Totte, som prickar av det ena symptomet efter det andra, förstår att han själv lider av denna lömska dödliga sjukdom. Han känner sig trött och håglös, har feber, och när han känner efter märker han av en liten knöl alldeles vid ljumsken.

Han inser att han inte kan berätta om sin sjukdom för någon; hans föräldrar skulle ju bli helt knäckta, kompisarna skulle bli ledsna och alla i skolan skulle börja behandla honom annorlunda. Men med två veckor kvar att leva har Totte själv inget att förlora! Därför berättar han för rektorn precis vad han tycker om henne. Och för idrottsläraren och klassfröken. Och så testar Totte att hoppa från högsta trampolinen, säger vad han tycker om och till skolans värstingar som brukar mobba Totte, och slår dessutom till dem när de ska ge igen!

För varje dag som går klipper Totte av en decimeter på ett måttband. På så vis kan han räkna ner hur många dagar han har kvar att leva. Och ju kortare måttbandet blir, desto modigare blir Totte. Men innerst inne känner sig Totte inte det allra minsta modig. Att veta att man ska dö är något av det läskigaste som finns. Ingen vet hur det känns eller vad som händer när man dör och inte kan Totte prata med någon heller.

Håkan Jaensson, som skrivit Dödsknäpp, blandar de allvarliga tankarna om livet och döden med de humoristiska situationer som den allt stöddigare Totte hamnar i. Jag gillar Dödsknäpp och kan inte annat än att tycka om Totte, som mest av allt är väldigt ensam och känner sig bortglömd av sina föräldrar som bara jobbar hela tiden, men som till följd av sin ärlighet och sitt rättframma beteende dessa två veckor, sätter sig i respekt hos alla på skolan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar