måndag 2 februari 2015

Mitt lyckliga liv

länk till adlibris och bokus (ljudbok)
Har man läst Rose Lagercrantz böcker om Metteborg så känner man igen sig precis när man läser Mitt lyckliga liv eftersom detta liksom är en spin-off på Metteborg. Med den stora skillnaden att man istället får följa Dunne. Eller Daniella som hon heter egentligen (och äntligen fick jag klarhet i att Metteborg faktiskt inte heter Metteborg, som jag alltid trott. Nä, han heter ju Erik)

Mitt lyckliga liv börjar med att Dunne ligger i sin säng och inte kan somna. Hon skulle kunna räkna får, det har man ju hört ska funka, men istället räknar Dunne alla de stunder hon varit lycklig. Som när hon lärde sig simma eller när hon fick sin skolväska eller när hon skulle börja ettan (som faktiskt också var lite läskigt). Men lyckligast var nog den stunden då hon och Ella Frida blev kompisar på rasten! Hela höstterminen var den lyckligaste tiden i Dunnes liv! Hon var så glad hela tiden och hon och Ella Frida hade så roligt tillsammans.

Men efter jullovet tog lyckan slut. För Ella Frida skulle flytta till Norrköping. Och nu kommer Dunne istället på fler gånger som hon inte varit lycklig. Men som tur är så har Dunne varit lycklig fler gånger än hon varit olycklig. Och faktiskt är hon alldeles väldigt lycklig just nu. För anledningen till att hon kan somna är för att hon faktiskt ska åka till Norrköping och hälsa på Ella Frida imorgon.

Mitt lyckliga liv är en glädjeinjektion! Även om det blir mindre lyckligt en liten stund, så är tonen genomgående positiv och glad i boken. Och jag älskar Eva Erikssons uttrycksfulla teckningar som finns med på var och varannan sida. Det här är en perfekt bok att läsa om man känner sig lite nere nån dag för Dunnes lycka går liksom ut genom sidorna och sprids rakt in i läsaren.

2 kommentarer:

  1. Och nu bara måste du läsa de två andra böckerna om Dunne! Måste!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det behöver du inte oroa dig för. It's a must!

      Radera