onsdag 4 februari 2015

Den stora spökräddningen

I Den stora spökräddningen, som är Eva Ibbotsons debut, ligger Englands anrika gamla spöken pyrt till. Englands alla fina gamla borgruiner, slott och herresäten håller sakta men säkert på att försvinna ett efter ett. Hoten är många: Är det inte för att regeringen bestämt sig för att dra en ny motorväg över borgarnas ägor, så kan det vara att det bestämts att man ska göra om och renovera de gamla slotten till hotell, spaanläggningar, restauranger, bingohallar eller korvfabriker. Inte erbjuder det någon trivsam miljö för en spökfamilj heller.

Som tur är har Fasansfulle Fabian och hans familj en trygg tillvaro på slottet Craggyford där de spökat i snart femhundra år. Inte ens när faster Hortensia en dag dyker upp, helt förtvivlad efter att hennes gamla ruin vid ostkusten blivit såld till en herre som tänker MODERNISERA stället, ni vet, centralvärme, tvättmaskin och hela skiten, blir man oroliga. Men det borde de ha blivit för snart nog dyker grävmaskinerna upp. Hela Craggyford ska bli en semesterby!

Spökfamiljen får fly hals över huvud och vet inte alls vart de ska ta vägen. Men som tur är så stöter de på en helt vanlig skolpojke vid namn Rick. Och tack vare Rick får man av självaste premiärministern ett spökreservat sanktionerat till sig. Det är ju nästan för bra för att vara sant!

Det är fart och fläkt genom hela detta spökäventyr och ett av de stora karaktärsdragen i Eva Ibbotsons författarskap är berättarglädjen. När man läser hennes böcker förstår man att hon själv måste haft väldigt roligt med att sitta och hitta på skurkar och hjältar, vrickade och smarta karaktärer och allsköns fantastiska varelser som snälla spöken och tokiga häxor. Den stora spökräddningen bjuder på många härliga figurer, inte minst Fasansfulla Fabian, som inte ens kan skrämma en igelkott - han gör med andra ord inte riktigt skäl för sitt namn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar