måndag 9 februari 2015

Stormvarning

köp den på bokus eller adlibris
Checkar av en sån där "borde-ha-läst-för-längesen-bok" från listan. Första delen i Anthony Horowitz Alex Rider-serie, Stormvarning, är actionspäckad och spännande Horowitz lyckas förmedla äkta James Bond-känsla.

Fjortonårige Alex Rider har vuxit upp i London med sin farbror efter att hans egna föräldrar omkommit då han var liten. En natt väcks Alex av att poliser knackar på och berättar att hans farbror omkommit i en bilolycka, hade han bara använt bilbälte skulle han kanske ha klarat sig. Säger man. Men Alex vet att det är en lögn. Hans i vanliga fall så försiktiga farbror skulle aldrig satt sig i en bil utan bälte. Alex letar upp farbroderns bil på bilskroten och mycket riktigt säger kulhålen i vindrutan något annat.

Men att hans farbror skulle ha varit en agent för MI6 var nog det sista Alex kunnat föreställa sig. Hur som helst så höll hans farbror vid tiden för olyckan en av Storbritanniens rikaste män under bevakning. Denne Herod Sayle, som han heter, har erbjudit att skänka en ny Stormbreaker-dator till alla skolor i hela England, men MI6 misstänker att det föreligger onda avsikter bakom gåvan. MI6 ser agentpotential i Alex och ger honom knappast något annat alternativ än att fullfölja farbroderns gamla uppdrag. Och det är ett uppdrag som inte bara ser ut att bli Alex första, utan också hans sista.

Till skillnad från Rekryten, även det en bok som handlar om unga agenter, så tycker jag mycket bättre om Stormvarning. Jag rycks med i handlingen, trots (eller kanske tack vare?) de många klyschorna och det friska flirtandet med agent 007 och hade tiden funnits hade jag lätt kunnat plöja igenom fler delar i Alex Rider-serien, det är alldeles utmärkt spänningsunderhållning. Stormvarning har nu faktiskt mer än femton år på nacken, men jag tror absolut den kan hålla ett tag till, även om man möjligen kommer att behöva förklara för dagens unga läsare vad en game boy är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar