lördag 7 februari 2015

The white tiger

Finns att köpa i annan utgåva hos adlibris eller bokus
Min plan var att jag skulle läsa De små tingens gud medan jag var i Kerala. Men då jag inte fick tag på denna i pocket, så har jag fortfarande den till godo (Att Brombergs förlag nu dessutom släppt den i nyutgåva är helt klart en bonus!) Men jag ville läsa något samtida indiskt medan jag var i landet och i en liten bokhandel på flygplatsen i Kochi hittade och fastnade jag istället för Aravind Adigas debutroman The White Tiger.

Den vita tigern, alias Munna, alias Balram Halwai, är ingen mindre än bokens huvudperson och berättare. Som son till en rickshaw-förare, uppvuxen i en mindre by och förutbestämd att som vuxen jobba i en tea shop väljer dock Balram att gå sin egen väg. Han lyckas bli anställd som chaufför till ett förmöget par och blir deras mycket lojale tjänare. Balram är mycket stolt över sitt yrke men med tiden växer en ny insikt fram hos honom som kommer att leda till ännu större förändringar i hans liv.

Inledningen till The White Tiger är otroligt fängslande då vi redan här får veta att Balram slagit ihjäl sin arbetsgivare och i en mailkorrespondens berättar Balram därefter om händelserna som ledde fram till mordet och varför han gjorde det. Det mest intressanta är hur Balram rättfärdigar sina handlingar. För det kunde inte ha slutat på något annat vis. Hans arbetsgivare måste dö för att Balram ska kunna bli den man han vill vara.

Jag älskar tonen, hur Adiga får sin berättelse att vara både väldigt varm och humoristisk samtidigt som det är en väldigt mörk historia som är så spännande att det nästan inte går att sitta still under läsningen. Som en blandning av humor, thriller och deckare. Det är överraskande och mustigt och ger en så väldigt bra och levande bild av kontrasternas Indien. Nu är det ju flera veckor sen jag läste ut The White Tiger, så mitt minne angående romanen är ju inte purfärskt precis. Men en sak är säker: jag gillade den mycket! Otroligt välskriven för en debutroman dessutom. Jag ska helt klart se till att läsa mer av Aravind Adiga!

2 kommentarer:

  1. Så underbart det låter att läsa den på plats. Den är en av mina favoritböcker. Jag gillar den smarta humorn med underdrifter och artigheter i vild galopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tillför onekligen en hel del till läsupplevelsen att befinna sig i detta varma kaotiska myllrande land när man läser The White Tiger. Kan förstå att det är en av dina favoritböcker. Också en av mina numera.

      Radera