fredag 29 maj 2015

Ett regn av bomber

Se mer på adlibris eller bokus
Det är i slutet av andra världskriget. Fjortonårige Hans bor i Köln som allt mer börjar likna en sönderbombad grushög efter amerikanska och brittiska flygs ständiga räder. Hans äldre bror har gått med i Edelweisspiraterna - en motståndsrörelse som vill ha bort Hitler och nazisterna. Men Gestapo är efter organisationen och det slutar med att Hans bror blir gripen och avrättas. Under våren 1945 får vi följa hur tillvaron i Köln blir allt tuffare och hårdare. Hur hus bombas, nätter tillbringas i skyddsrum, hur folk svälter och hur det tyska folket hålls i schack in i det sista. För trots bombningshoten tvingas folket till arbeten och skola, annars straffas man. Hans tvingas delta i Hitlerjugend tillsammans med grannpojken Max och får bland annat hjälpa till med att bygga upp försvarslinjer. Eftersom Hans storebror var med i Edelweisspiraterna håller Hitlerjugendledaren extra koll på Hans och är gärna extra mycket på just honom.

Torsten Bengtsson skildrar det tyska folkets perspektiv i Ett regn av bomber. Han berättar om de som är trötta på kriget, som inte gillar Hitlers krigshets men som inte heller vågar säga något. Detta är en kort och lättläst bok, utgiven av LL-förlaget, men som Bengtsson brukar visa prov på så är han skicklig på att skriva medryckande trots ett lättläst språk.

Jag googlade Edelweisspiraterna efter att ha läst ut Ett regn av bomber och jag trodde inte att jag skulle få någon träff, för jag trodde faktiskt detta var något som Bengtsson hittat på. Men Edelweisspiraten var en ungdomsgrupp i Tyskland som gjorde både passivt och aktivt motstånd mot den tyska regimen. Och faktiskt - precis som i boken så avrättades tretton personer ur organisationen den tionde november 1944. Den yngste blott sexton år gammal; lika gammal som Hans bror är. Det hade varit kul om det funnits en liten faktatextsida eller -ruta i slutet om just Edelweisspiraterna, det hade gett mervärde till berättelsen. Jag kände till exempel inte till organisationen och jag tror ännu mindre på att yngre personer hört talas om den.

Ett regn av bomber första delen i en ny lättläst serie för unga av Torsten Bengtsson. Del två heter I krigets skugga och ytterligare en del om Hans är planerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar