torsdag 28 maj 2015

Jag kallas Jon

Finns att köpa hos adlibris eller bokus 
Fjortonårige Jonathan, eller Jon som han kallas, ligger på sjukhus. Han kan inte minnas hur han hamnade där eller varför han ens är på sjukhus, men en sak är säkert - han är där inte frivilligt. Vårdpersonalen vägrar svara på hans frågor, allra minst berätta varför han är där.

Jon plågas av samma återkommande mardröm varje natt. Han drömmer att någon kommer in i hans rum med en ficklampa och sen lutar sig över honom med en stor blank kniv och hugger, hugger, hugger. När Jon vaknar igen har han förlorat en ny kroppsdel. Han har redan förlorat sina armar, snart kommer de att ta hans ben också.

Jag kallas Jon av Malorie Blackman är en effektivt berättad skräckhistoria. Den suggestiva berättarstilen tillsammans med de svartvita, spretiga illustrationerna bidrar till en riktigt creepy känsla. Vad som hänt med Jon faller efterhand på plats för läsaren, för att allt det han upplever utspelar sig i Jons huvud blir man rätt så snart på det klara med. Jon har uppenbarligen drabbats av någon form av psykos. Men varför uppdagas först mot slutet.

Jag gillar också bokomslaget som är synnerligen tilltalande som skräckomslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar