måndag 11 maj 2015

Samtal med en chokladkaka

Finns hos adlibris och bokus
Samtal med en chokladkaka. Vem blir inte nyfiken på en sådan titel? Åtminstone så kunde inte jag motstå att låna hem denna lilla bok när den plötsligt bara stod där bland de återlämnade böckerna på jobbet och riktigt ropade "Läs mig!".

Sagt och gjort. Jag tog med mig boken hem och fick stifta bekantskap med en synnerligen annorlunda barnbok. Samtal med en chokladkaka är skriven av fransmannen Martin Page som bjuder in till ett födelsedagskalas. Om än i ett väldigt litet format. För när ens föräldrar båda två jobbar som brandmän så händer det att de måste rycka ut och släcka bränder. Till och med när deras egen son fyller år.

Men chokladkaka har de i alla fall köpt. Och den får deras son gärna äta eftersom de inte vet hur lång tid det kommer att ta innan branden är släckt. Alltså händer det att en sju-åtta-årig pojke, på sin egen födelsedag, sitter med en bit chokladkaka alldeles ensam hemma i lägenheten och har ganska så tråkigt. Men när han just ska till att skära upp sin födelsedagschokladkaka så hör han plötsligt en röst! Och efter att noga undersökt att han verkligen är ensam hemma så upptäcker han att rösten kommer från självaste chokladkakan. För chokladkakan vill absolut inte bli uppäten. Det är ju mord!!

Samtal med en chokladkaka är en ganska bisarr historia och samtidigt är den tankeväckande, varm och rolig. För pojken kan ju inte äta upp kakan mot dess vilja, så på något vis måste han övertyga kakan om att dess livsuppgift faktiskt är att bli uppäten. Och hur förklarar man det utan att stöta sig med en talande chokladkaka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar