onsdag 6 maj 2015

Välkommen till Lovecraftskolan!

Finns hos adlibris och bokus
Kvarteret där Robert Arthur bor har precis flyttats till ett nytt upptagningsområde och Robert ska därför börja sjuan i den helt nybyggda Lovecraftskolan. Detta innebär också att han inte känner en enda person på hela skolan och första dagen oroar sig Robert över vem han ska hänga med, vem han ska sitta med i matsalen och så vidare. Men under rektorns invigningstal får Robert syn på någon han faktiskt känner igen, något som är mer oroande än att han inte känner någon alls. Det visar sig att Glenn, Roberts plågoande från mellanstadiet, också ska börja i Lovecraftskolan. Och Glenns översittarfasoner har inte blivit ett uns bättre under sommarlovet.

Men att Robert tvingas gå i samma skola som Glenn igen är ett mindre bekymmer när en rad märkligheter inträffar på den nya skolan. En råttinvasion skrämmer slag på eleverna första dagen, elever försvinner spårlöst och efter en visning i biblioteket upptäcker Robert en port till en parallell värld. Detta är bara en bråkdel av allt det konstiga som sker på skolan och otäckast av allt är Roberts naturkunskapslärare, professor Garfield Goyle, som Robert kommer på med att sluka en levande hamster! Vad är det som händer på skolan? Och kan Robert stoppa de onda krafter som håller på att ta över?

Som bokomslaget avslöjar så innehåller Robert Arthur och demonprofessorn en del läskigheter, men den ser värre ut än vad berättelsen egentligen är. Det här är trots allt en rätt så lättsam skräckrysare. Berättartempot är högt och det raka händelseförloppet och det okomplicerade språket gör boken hyfsat lättläst. Och om jag får sia så bäddar detta, tillsammans med ett snyggt (men räligt) omslag, för en succé för Charles Gilmans serie om Lovecraftskolan. Några frågetecken lämnas obesvarade i denna första del och nya frågor väcks till liv i sista kapitlet, så den som vill stilla sin nyfikenhet får helt enkelt läsa vidare i del två, Robert Arthur och monstersystrarna.

Den som förresten hajar till vid skolans namn, Lovecraft, gör det med rätta. Detta är en tydlig och klar blinkning åt skräckmästaren H.P. Lovecraft och hans mysterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar