måndag 4 maj 2015

Varelserna # 4

Adlibris och Bokus har boken
Den här gången hann jag norpa åt mig senaste Varelserna-boken innan eleverna på min skola kastade sig över boken. Uppror är fjärde delen i Magnus Nordins Zombie-apokalyps som utspelar sig på Gotland.

I förra delen, Fristaden, inser Emma att Visby inte alls det är någon fristad. När Visby väl faller tvingas Emma följa med en maktgalen kapten till Torsburgen där han bland annat tvingar rekryter som Emma att fånga döingar i syfte att använda som vapen.

Men Emma lyckas fly. Målet är så klart att försöka leta upp Sebbe igen. De lovade ju varandra att hålla ihop, men Emma kan bara hoppas på att Sebbe fortfarande lever. En natt är Emma själv nära på att stryka med men hon får hjälp av en främling i lång kappa och med en lie. Det är en präst som tillsammans med några ungdomar lever i en prästgård. Där får Emma stanna så länge hon vill, men när hon får veta att Sebbe nyligen varit där men nu är ute och letar efter Emma sätter hon genast av efter honom.

Lars Gabels illustrationer har stor betydelse för Varelserna-serien. De är stämningsfulla, för berättelsen framåt och bidrar till läsvänligheten. Varelserna är i sig ingen tungläst bokserie, men bilderna lyfter innehållets tillgänglighet ännu ett snäpp. Och mest av allt är det både snyggt och effektfullt!

Det är med ett visst vemod jag slår igen Uppror för nu blir det inga fler delar av denna spännande, skrämmande och mest av allt snygga bokserie. Eller? För slutet är synnerligen öppet och skulle Magnus Nordin ångra sig så kan han med all säkerhet spinna vidare på Varelserna-storyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar