fredag 15 maj 2015

Teseus och de tre portarna

Nypon förlag. Finns att köpa hos adlibris och bokus
Josefine Ottesen, som kanske mest är känd för sina böcker om Drakherren i Sverige är aktuell med en ny lättläst serie. Den här gången ger hon sig på att förmedla de grekiska hjältesagorna om Teseus.

Legenden om Teseus berättar att han var son till Kung Aigeus av Athen och prinsessan Aetra av Troizen. Men Teseus ansågs även ha Poseidon som far, då denne besökte Aetra och låg hos henne samma natt som Aigeus.

Teseus och de tre portarna börjar med att Teseus morfar kung Piteus vill kasta ut Teseus från sitt hem. Han tycker det är hög tid för Aigeus att ta hand om sin son nu. Aetra avslöjar att Aigeus gömt sitt svärd under ett stort klippblock och att det är meningen att Teseus ska lyfta på klippblocket och gå till sin far med svärdet som igenkänningstecken. Teseus plockar fram svärdet utan problem och beger sig mot Athen. Men vägen till Athen är kantad av faror och på vägen dit måste han passera de tre portarna som leder till dödsriket. Och varje port vaktas av andar som vill locka ner honom till Hades.

Precis som i böckerna om Drakherren så är det korta kapitel med driv i och första bokens slut bjuder inte på något egentligt avslut på hjältesagan. Teseus och de tre portarna är första boken av fem planerade och jag ser fram emot att få läsa mer om Teseus stordåd och framför allt om Teseus och Minotauros så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar