fredag 21 augusti 2015

Snöstormen

Finns hos adlibris och bokus
Mitt i sensommarvärmen kyler jag ner mig med att läsa en bok som utspelar sig i isande vinterkyla med bistra vindar och tjocka snötäcken. Sofia Nordins första bok förr LL-förlaget heter Snöstormen och handlar om en skidsemester som går fruktansvärt fel.

Rut är på skidsemester i Åre med sin pappa, sin storebror och lillasyster. Eller, ja, faktiskt så har de lånat en stuga ett par mil från Åre, så de måste ta bilen till backarna varje dag. Att de måste åka långt varje dag för att åka skidor är egentligen inte det värsta. Nä, det värsta är att stugan ligger i obygden där mobiltäckningen är lika med noll! Under middagen första kvällen så irriterar sig Ruts pappa på att alla tre barnen bara sitter och fifflar med sina mobiler. De är ju nu de ska umgås! Efter middagen ska han sticka in till Åre och hämta sin flickvän Becka som kommer med bussen och när de kommer tillbaka så tycker han att barnen får anstränga sig att vara trevliga. Rut blir skitirriterad och innan pappan går ut till bilen hinner hon skrika några fula saker efter honom.

Det är nu spänningen tätnar. För timmarna går utan att pappa och Becka kommer tillbaka. Det blåser och snöar nåt förfärligt ute och till slut orkar ingen av syskonen sitta uppe och vänta längre. De går och lägger sig. När de vaknar nästa morgon har deras pappa fortfarande inte kommit tillbaka. Strömmen har gått nån gång under natten, det går inte att tända några lampor och elementen är nu iskalla. Dessutom är stugan totalt insnöad! Och i skafferiet finns inte mycket mer mat än lite bröd och sockerbitar. Och fortfarande är mobiltäckningen lika med noll...

Timmarna går men deras pappa kommer inte tillbaka. Tänk om han råkat ut för en olycka? Tänk om ingen vet var syskonen är? Tänk om de både hinner svälta och frysa ihjäl innan någon kommer till undsättning? Till slut bestämmer sig syskonen för att försöka ta sig ut ur stugan och gå, genom meterhöga drivor av snö, till Åre.

Det är en dramatisk och spännande händelseutveckling som driver handlingen framåt i Snöstormen, men mycket av handlingen utgörs också av Ruts inre tankar och känslor. Nordin behärskar definitivt att skriva enkelt lättläst och samtidigt göra det väldigt välskrivet. Jag hoppas på att hon skriver fler lättlästa böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar