torsdag 19 november 2015

Magiske Gaiman

Finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Den sovande och sländan är en sagolik upplevelse i dubbel bemärkelse. Neil Gaiman låter Snövit möta Törnrosa i denna enastående berättelse med ljuvliga guldstänkta illustrationer av Chris Riddell.

De tre dvärgarna är på väg till Drottningen, vars bröllop ska stå nästa dag. Men på vägen möter de stor oro. En farsot sprider sig nämligen i grannlandet och denna farsot försätter alla levande väsen i djup sömn. Allt började för längesedan då en ung kvinna stack sig på en slända och föll i en djup förtrollad sömn. Men den förtrollade sömnen drabbade inte bara den unga kvinnan - hela hennes slott föll i sömn! Många unga tappra riddare och prinsar har under årens lopp försökt ta sig in i slottet för att väcka den unga kvinnan med en kyss, men för varje år som gått har de törnrosor som vuxit upp kring slottet gjort det alltmer svårforcerat och numera är slottet helt övervuxet. Nyligen började den förtrollade sömnen sprida sig utanför slottet och en efter en faller nu städerna och dess invånare i dvala.

När Drottningen får beskedet om sömnen som plågar människorna förstår hon att hon, om någon, kan besegra farsoten. Hon har trots allt själv överlevt en djup årslång sömn. Bröllopet skjuts upp och Drottningen iklär sig sin rustning och brynja för att tillsammans med de tre dvärgarna som följeslagare väcka den unga kvinnan för att häva förtrollningen och bekämpa den magiska sömn som hotar hennes kungarike.


Förutom att det här är en otroligt vacker bok, så är det också en väldigt vacker saga som Gaiman väver ihop och trots det oväntade slutet får Gaiman det ändå att kännas så självklart på något sätt. Jag älskar det!2 kommentarer:

  1. Den är helt underbar! Har just läst klart den och ska lägga ut en recension inom kort. Fantastiskt fin bok med härliga vändningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den fantastisk! Och vacker på så många vis.

      Radera