tisdag 10 november 2015

Monstrumologen

Köp den hos adlibris eller bokus
Rick Yanceys Monstrumologen passar synnerligen väl till att läsas kring Halloween och Allhelgonahelgen, och det var precis vad jag gjorde. Monstrumologen är en skräckälskares dröm och är en riktigt rälig och ruggig historia. Här bjuds på gotisk skräck som är både blodig, köttig och kväljande. Men Yancey klarar trots det att hålla det på en snygg nivå, för precis som en skräckfilm lätt kan gå till överdrifter så kan även en skräckroman balla ur. Dock inte denna och det kan man nog delvis tacka den gotiska inramningen.

Monstrumologen inleds med att förklara att den text vi kommer att få läsa är en ren- och något omskriven version av en nu avliden mans anteckningsböcker. Såsom assistent till doktor Pellinore Warthrop skrev nämligen den nu avlidne Will Henry ned sina erfarenheter och upplevelser under sin uppväxt och åren i doktorns tjänst. Och innehållet i anteckningsböckerna har länge varit en väl bevarad hemlighet. För doktorn var ingen doktor i vanlig bemärkelse, nej, doktor Warthrop var doktor i monstrumologi.

Själva dagboksanteckningarna, signerade Will Henry, börjar år 1888, då den föräldralöse Will bara är tolv år gammal, och beskriver det nattliga besök som utgör upprinnelsen till det äventyr som därefter följer. En man kommer med kvarlevorna av en ung flicka OCH kvarlevorna av det monster som har ätit av henne. Monstret är en anthropophag, en huvudlös, våldsam varelse som sliter sönder sina byten med den enorma vasstandade mun som sitter mitt på dess bröstkorg. Att det här monstret upptäcks nu är ingalunda någon slump utan tydliga tecken pekar mot att en hel koloni anthropophager har satt bo i närheten, en koloni vars utbredning är livshotande för människorna som bor i trakten. Det enda riktiga att göra är att utplåna de bestialiska monstren. Uppdraget går så klart till doktor Warthrop.

Att boken utger sig för att vara en renskrivningen av dessa hemliga anteckningsböcker skänker en känsla av autenticitet till romanen och gör läsningen mycket mer intressant. Men vem är denne man som utför renskrivningen? Honom hade jag velat veta lite mer om. Då Monstrumologen är en renskrivning av endast tre av totalt tolv anteckningsböcker antyds det alltså fler kommande delar, men utan att för den sakens skull lämna läsaren med någon cliffhanger, vilket jag faktiskt gillar. Det hade nämligen inte riktigt funkat utifrån de ramar som Yancey diktat upp. Monstrumologen kan absolut läsas för sig och förhoppningsvis kan följande delar (jadå, det kommer fler delar!) också läsas fristående.

Jag som gillar att läsa skräck tyckte Monstrumologen var förträfflig läsning! Yancey har fångat den något ålderdomliga stilen i Will Henrys anteckningar väl och jag kommer att tänka på både Lovecraft och Stoker under läsningens gång.

Tusen tack till Modernista för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar