onsdag 9 december 2015

När hundarna kommer

läs mer på adlibris eller bokus
Kommer du ihåg din första riktigt stora kärlek? Minns du hur det kändes? Minns du hur du nästan kunde ta på dina känslor, så starka kändes de? Har du glömt hur det kändes, så kommer minnena med all sannolikhet att väckas till liv om du läser När hundarna kommer. Jessica Schiefauer är fenomenalt bra på att gestalta känslospelet mellan Isak och Ester. Deras förälskelse och kärlek är förförande stark. Och på samma gång är den förgörande.

Isak och Ester träffas på en fest på våren. De känner till varandra så klart, de går ju på samma gymnasium, men det är först nu de lägger märke till varandra. Och när de första trevande stegen för att inleda något är förbi så finns det bara de två. Omvärlden försvinner liksom.

Men nu är det här inte bara en fantastisk kärlekshistoria. Isak har en lillebror, Anton. Anton håller sig mycket för sig själv, han spelar hög musik på sitt rum, vit makt-musik. Ingen lägger märke till vilka Anton har börjat umgås med. Inte förrän det är för sent. Alldeles för sent.

Den här sommaren är Anton med om att slå ihjäl en jämnårig kille. Varför? Det vet nog inte ens Anton själv. Antons medverkan i misshandeln får oerhörda konsekvenser på den lilla, stillsamma orten vid sjön. Inte minst för offer och förövares familjer. Isak anklagar sig själv för att han inte såg tecknen i tid. Ester gör allt hon kan för att stötta Isak. Men Ester är inte längre är önskad. Det är mycket som går i tusen bitar den här sommaren.

Jessica Shiefauer har berättat att hon var tonåring när John Hron misshandlades till döds. Denna händelse har lämnat spår och följt henne under alla år och det är också denna händelse som ligger till grund för När hundarna kommer. Det är en otroligt stark bok som inte går att släppa. Den är förvånansvärt snabbläst - jag sträckläste! Språket är både kärnfullt och målande, och som sagt gestaltningen är väldigt välgjord. Jag gillar också hur Schiefauer aldrig nånsin dömer det som händer, hon intar på sätt och vis ett betraktandeperspektiv som låter läsaren själv fundera kring de underliggande orsakerna till det våld som förekommer. Jag förstår så väl att Augustjuryn valde att prisa just denna bok, för även om den går snabbt att läsa så är det en bok som stannar kvar hos en länge, länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar