tisdag 8 december 2015

Supernova!

1:a boken hos adlibris eller bokus
Det är en viss tjusning med att läsa en bok som utspelar sig på en plats man känner igen eller har varit på. Att sen läsa en bok som utspelar sig på en plats man kan utan och innan eftersom man är uppvuxen där är nästan ännu häftigare. Speciellt om platsen i fråga är en ganska liten ort som inte många utanför Skåne (eller ens Malmö-Lund-området) kan peka ut på kartan. Så, välkomna till Bjärred!

Märta ska i första Supernovaboken börja skolan (tvåan) igen efter ett låååångt sommarlov som mer eller mindre regnat bort och bara varit supertråkigt. Hon har längtat så, men redan två timmar in på första skoldagen så vill hon inget annat än att få gå hem igen. De har vikarie, kompisen Ebba, som Märta suttit bredvid i skolan, har flyttat och till råga på allt så gör Märta bort sig katastrofalt på gympalektionen. Men dagen blir faktiskt bättre. För i den tomma bänken bredvid Märta får den nya tjejen, Nova, sitta. Nova är en stor tjej med stort självförtroende, Supernova, kallar hon sig själv och en superhjälte är precis vad hon är. Det syns ju också klart och tydligt på hennes tröja som pryds av ett stort stålmannen-S. Och superhjältar de utför ju så klart superhjältedåd, vilket är precis det som Märta får hjälpa Nova med när de har följe hem efter skolan.

2:a boken hos adlibris eller bokus
I alla böckerna om Supernova utförs diverse olika hjältedåd, även om vissa hjältedåd kanske ter sig något mer tveksamma. Det räddas kaniner, viktiga papper och skottas snö. Men det viktigaste hjältedådet är nog utan tvekan deras insats för att pigga upp gubben Holgersson. Det är inte utan att man blir lite varm inombords.

Det här är vardagsnära berättelser med hög fnissighetsfaktor. Okej, själva platsen är, som ni säkert förstår, inte det viktigaste i dessa böcker, men åtminstone jag tycker det är coolt. Och det tycker ju också alla Bjärredsbarn som läser böckerna.

Tre Supernovaböcker har hittills kommit ut. Det är korta kapitel och alldeles perfekt lagom långa böcker för den som börjat läsa lite mer. Åsa Öhnells böcker om Supernova är supercharmig och jag läser gärna fler böcker om Märta och Nova och om gubben Holgersson. Och om Bjärred!


3:e boken också hos adlibris eller bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar