måndag 30 november 2015

Änglafall

Finns t.ex. hos adlibris eller bokus
Det har faktiskt inte gått mer än sex veckor sen Undergångens änglar steg ned på jorden, men under dessa sex veckor har hela världen hunnit rämna. Städer är numera ödelagda, gatugängen har tagit över och fruktan inför deras våldsamheter är stor bland vanligt folk. Men ännu större är fruktan inför änglarna som varken hörs eller syns förrän det redan är för sent.

Sjuttonåriga Penryn gömmer sig i Silicon valley med sin rullstolsbundna lillasyster Paige och deras galna mamma (och då menar jag inte galen som i lite crazy, nä, vi snackar galen som i psykiskt sjuk och totalt oberäknelig galen). En natt råkar de bli vittne till hur en ängel får sina vingar avhuggna av ett gäng krigaränglar, fast än värre är att Paige medan hon försöker fly undan i sin rullstol blir bortrövad av krigaränglarna. Det enda Penryn kommer på att göra är att vårda den vingklippte och svårt skadade ängeln i förhoppningen att han ska visa henne vart de andra änglarna har fört hennes lillasyster.

Rafael, eller Raffe, som ängeln heter, vill till en början inte ha något med Penryn att göra, men hon sitter å andra sidan på trumfkort - hon har hans vingar! Och motvilligt går Raffe med på att hjälpa Penryn in i änglarnas högborg i San Fransisco för att rädda sin lillasyster.

Susan Ee debuterade med Angelfall 2012, första delen i trilogin om Penryn och tidernas slut, och har nått stor framgång med serien vars första del alltså nu finns i svensk översättning. Och jag har på känn att Änglafall kan nå framgång även här i Sverige. Detta är nämligen en riktig bladvändare späckad med action, spänning, hemskheter, demoner och ondskefulla änglar. Dystopierna är numera så många så det krävs nåt nytt och eget för att sticka ut och det tycker jag Änglafall lyckas med. Men var kommer änglarna ifrån? Vad gör de på jorden och hur kan det ens vara att människans traditionella uppfattning av änglar såsom goda varelser är så totalt fel? Det här är en serie som jag helt klart vill läsa vidare på!

Tack till Modernista för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar