måndag 30 november 2015

Hönan som drömde om att flyga

Finns hos adlibris eller bokus
Den lilla hönan Knopps högsta önskan i livet är att få ruva ett av sina egna ägg och få se det kläckas.
Men i hela sitt liv har hon suttit instängd i en trång liten bur i hönshuset och vartenda ägg hon har lagt
har bondens fru tagit ifrån henne. Till slut blir det helt enkelt outhärdligt för Knopp. Hon ger upp. Hon slutar äta och hon slutar lägga ägg. Som alla andra sjukliga hönor blir Knopp därför utgallrad och hamnar i Dödens håla. Men än finns det lite livskraft kvar i henne. En gräsand manar henne att ta sig upp och räddar därmed Knopp från en säker död i vesslans käftar.

Men trots att Knopp faktiskt tillhör gården blir hon varken accepterad av gårdens frigående höna och tupp eller av ankorna. Men så lätt ger inte Knopp upp! Tack vare sin nyvunna frihet är hon stolt och beslutsam och hon hon tänker att marken utanför gården knappast kan tillhöra de malliga djuren på gården. Och faktiskt. Där i trädljungen hittar Knopp ett litet övergivet ägg. Hon börjar ruva det - äntligen ett ägg att ruva! Och lyckan är oändlig då den lilla bruna ungen kläcks.

Hönan som drömde om att flyga är en otroligt vacker och gripande liten saga om mödraskap, frihet och tillhörighet. Och inte minst om livets villkor. Koreanskan Sun-Mi Hwangs lilla roman går snabbt att läsa, och ändå rymmer den så mycket! Så mycket känslor, så mycket liv, så mycket symbolik. Hönan som drömde om att flyga har ett vemod över sig, men ändå spritter det av liv och hoppfullhet. Fantastiskt fin roman!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar