tisdag 2 februari 2016

Ada Goth

finns på adlibris eller bokus
Ada Goth är enda barnet till den kände poeten lord Goth och den undersköna lindanserskan Parthenope. Tyvärr omkom Adas mamma när hon bara var en liten bebis och sen dess klarar Adas pappa inte av att träffa sin dotter mer än för att dricka te varje onsdag. Han är av uppfattningen att barn ska höras men inte synas och tvingar därför Ada att gå omkring på herrgården i ett par synnerligen klumpiga stövlar. Ada är alltså ett väldigt ensamt barn och hon träffar inte många fler än sin far en gång i veckan samt en del tjänstefolk på den stora enorma herrgården som de bor på.

Men tjänstefolket är allt som oftast upptagna med annat, just nu håller man till exempel som bäst på att förbereda för lord Goths årliga stora trädgårdsfest med ett galoppcykellopp samt inomhusjakt dit en rad aristokrater och kulturpersoner är inbjudna till.

Men en natt vaknar Ada av ett ljud. Det är en liten spökmus vid namn Ishmael som gör henne uppmärksam på att det försiggår en del fuffens i en av herrgårdens övergivna flyglar. Och på sätt och vis är det också den lilla musens förtjänst att Ada kommer i kontakt med den hemliga vindsklubben. Att det är något ondskefullt i görningen på herrgården blir mer och mer tydligt ju närmre dagen för den stora trädgårdsfesten man kommer och Ada och hennes nyfunna vänner i den hemliga vindsklubben förstår att de måste sätta stopp för planerna. Men hur? Vem ska hjälpa dem när lord Goth inte vill lyssna på sin egen dotter?

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård är en underfundig och mysig berättelse i gotisk stil. Det blir dessutom extra roligt för en vuxen läsare som förstår Chris Riddells hintar och referenser till en rad olika kulturella personer och namn från tiden kring 1800-talet (Mary Självisk, Jane Ear, von Hellsung och många många fler). Som vanligt är Riddells illustrationer helt fantastiska: uttrycksfulla och en fröjd för ögat och underbart detaljfulla. Och på samma vis som det är detaljerna som gör Riddells illustrationer så är det detaljerna i berättelsen som är hela grejen med Ada Goth och som gör boken till en läsvärd upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar