onsdag 10 februari 2016

Askfödd

Askfödd av Sabaa Tahir är en av vårens stora snackis-böcker. Tahir har haft en enorm framgång i USA och framgångsvågen för Askfödd tycks fortsätta svepa fram även utanför USA's gränser. Jag kände faktiskt inte till så mycket om handlingen när jag började läsa utan var mest bara nyfiken på vad det här var för en bok som alla verkar tokgilla. Inte heller hade jag några förväntningar på att gilla Askfödd speciellt mycket då jag och fantasy inte brukar matcha. Men baske mig (det är nästan så att jag fortfarande är lite förvånad över att jag skulle gilla boken så här mycket), jag blev totalt uppslukad av Askfödd! Sträckläste! Ville gå hem tidigare från jobb för att kunna läsa. Skitspännande är vad den är! Och då är det egentligen inte något superoriginellt med handlingen. Det är det vanliga: Två unga personer från skilda världar möts, utstår diverse prövningar och inser att det med hjälp av varandra kan nå sina mål. Typ. Och ändå är det tokspännande!

Så här är det: För femhundra år sedan styrde de lärda över Imperiets bästa skolor och universitet. Men sen kom krigarna och erövrade de lärdas land och numera kan få av de lärda ens läsa och skriva. Det en gång så stolta och framgångsrika lärda folket är nu istället hårt kuvade av krigarfolket och degradera till att vara en slags andra klassens medborgare.

boken hos adlibris eller bokus
Sjuttonåriga Laia tillhör de lärda och lever ett stilla liv med sina morföräldrar och sin bror Darin i staden Serra. När Darin plötsligt fängslas anklagad för landsförräderi tar Laia sin tillflykt ner i tunnlarna under staden. Där stöter hon ihop med den motståndsgrupp som kämpar för att befria de lärda från krigarna och efter en del förhandlingar går de med på att hjälpa Laia att frita hennes bror. Men i utbyte måste Laia spionera åt dem inne på militärakademin Blackcliff, där Imperiet utbildar sina soldater. Och inte nog med det: den hon ska spionera på är självaste kommendanten, högsta hönset på Blackcliff. Kommendanten är känd för sin råa hänsynslöshet och fruktad av alla. Laia vet knappt själv om hon kommer att klara sitt uppdrag, men hon måste göra ett försök. För Darins skull måste hon lyckas. Annars är han dömd att dö i imperiets fängelse.

Elias går sista året på Blackcliff. Snart tar han examen och är redo att tjäna kejsardömets elitstyrka som Mask (en speciell elitsoldat som bär silvermasker, därav namnet). Ända sedan han var sex år har han övats och tränats i krigs- och stridskonster, han har stympat, sårat och han har dödat sina motståndare. Han är sin årskull bästa elev. Elias borde känna stolthet. Men han avskyr det. Till skillnad från de andra eleverna på skolan klarar Elias inte av att blint lyda order om att döda utan att hans samvete fläckas. Han leker med tanken på att fly, desertera, men så kommer Prövningarna emellan. Prövningarna ska utse rikets nya kejsare och Elias är en av fyra utvalda att genomgå Prövningarna.

Det är alltså Laia och Elias som är de unga personerna från skilda världar vars vägar korsas och vars svårigheter vi får följa i vartannat kapitel. Och givetvis uppstår den vanliga kärleksintrigen: Kille och tjej från totalt skilda världar, skulle aldrig nånsin ha mötts om inte... opposites attract bla, bla, bla. Men behövs verkligen kärlekshistorien dem emellan? Räcker det inte med att det redan finns en spänning mellan Elias och hans bästis Helene? Eller mellan Laia och motståndsmannen Keenan? Jag tycker nämligen Laias och Elias prövningar och umbäranden är spännande ändå utan alla elektriska känslovibbar som sprakar och slår gnistor. Och en annan sak: Måste tjejerna alltid vara übervackra och killarna manliga, starka och vackra? När ska hjältarna få ha ett alldagligt utseende? (Men, eftersom det nu ändå är så spännande och så kan jag ha lite överseende med detta)

Det ska ha tagit Sabaa Tahir hela sex år att skriva Askfödd och det märks på det gedigna världsbygget hon åstadkommit. Det känns genomtänkt och Tahir blandar friskt influenser från romarriket och arabisk sagokultur med sagoberätterskor och andeväsen. Att Sparta fått stå som förebild för militärskolan på Blackcliff är en influens jag går igång på (källa). Andra detaljer jag gillar är beskrivningen av de silvermasker som Maskarna bär, hur de består av flytande silver som formar sig efter bärarens ansikte och liksom växer fast.

Askfödd är ju nu första delen i en serie, del två är ännu inte utgiven på originalspråk och det kan alltså dröja innan vi får veta mer om hur det går. Men den jag är mest nyfiken på att få veta mer om är varken Elias eller Laia. Helene däremot anser jag vara den mest intressanta karaktären och runt henne kan det nog ske en hel del i kommande bok/böcker. Spännande lär det hur som helst bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar