fredag 26 februari 2016

Nybörjarguide till livet eller kaosteori

Läs mer på adlibris eller bokus
Will är sjutton år när hans mamma dör i en bilolycka. Ingen har någonsin förberett Will på hur man beter sig när något livsavgörande händer. Allra minst hur man beter sig när ens mamma dör. Att Will dessutom är en mästare på dålig tajming blir smärtsamt uppenbart när han på sin mammas begravning, av alla tillfällen, blir kär. För plötsligt bland alla mostrar, tanter, fabröder och bekanta så står hon där och det bara lyser om henne. Taryns föräldrar är gamla vänner till Wills föräldrar och efter begravningen börjar familjerna umgås igen. Will har grymt dåligt samvete men samtidigt blir Taryn ett stort stöd för honom.

Men även om Taryn finns där för Will så kan hon inte helt och hållet bära Wills tomhet efter mamman. Will tar sig an sorgearbetet genom att läsa filosofer som Nietzsche, Wittgenstein och Platon, han provar droger, han lever eremitliv. Han försöker fylla livet med mening helt enkelt, försöker förstå meningen med livet och med döden. Det blir inte alltid bra och det är till och med så att Will beter sig som en ren skitstövel ibland, men jag tycker samtidigt att skildringen av Will blir så mycket mer äkta då. För att man många gånger i sin sorg kan bli egoistisk och självupptagen och inte orka bry sig om någon eller något annat. Och det är precis det Will gör.

Men det är inte bara Wills sorg vi konfronteras med i Nybörjarguide till livet eller kaosteori. Hur håller man till exempel ihop en familj när den sammanhållande komponenten plötsligt inte finns längre? Här finns pappan som dricker för mycket men samtidigt försöker axla mammans roll och lära sig laga mat och komma ihåg praktiska grejer. Och här finns storebrorsan som avbryter en Asienresa och flyttar hem igen och som utåt sett tycks irriterande oberörd av mammans bortgång, men som i allra högsta grad sörjer på sitt sätt. Lia Hills bok handlar kort och gott om hur man hanterar sorg. Och att det finns olika sätt att bearbeta sorgen på, olika sätt att sörja på.

Det jag gillade med Nybörjarguide till livet eller kaosteori är framför allt språket och Wills tankar, anteckningar och aforismer som bryter av den löpande texten här och där. Men några bestående intryck lämnar boken mig tyvärr inte med även om jag nog tror att denna bok kan vara en tröst när livet vänds upp och ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar