fredag 26 februari 2016

Den magiska kepsen

Elvaårige Mostafa tillhör biblioteksgänget. Inte för att han tillhör klassens ljushuvuden utan mest för att han inte är nåt vidare bra på fotboll. Så när de andra i klassen är ute på rasten och spelar fotboll hänger han i bibblan med Anastasia och Ali. Enligt Mostafas pappa blir man smart om man läser mycket men Mostafa känner sig allt annat än smart. Hos Mostafa funkar det liksom inte så. Kunskapen fastnar inte riktigt, och när Mostafa får tillbaka ett matteprov som han inte haft ett endaste rätt på förfalskar han resultatet så att det ser ut som han har haft tio rätt istället eftersom han måste ha sin pappas underskrift på provet. Mostafas pappa blir jättestolt. "Mostafa klassens ljusstake, inte sant? Tio i tolv på matteprovet! Fantastisk."

Mostafa skäms och när han dessutom får en keps i present av sin pappa för det fina resultatet på provet känns det ännu värre. Men så händer det något. För med den här kepsen på hjässan så kan plötsligt Mostafa precis allt! Klassen ska vara med som publik på inspelningen av frågeprogrammet Svara på det här och när det upptäcks att Mostafa kan mer än tävlingsdeltagarna blir han erbjuden att själv vara med i programmet. Mostafa gör succé och blir känd över en natt. Alla i klassen är lika förvånade över all den kunskap som Mostafa uppenbarligen mörkat så länge. Mest förvånad är Mostafa själv och den enda förklaringen han har är att det på nåt mystiskt vis måste ha att göra med den nya kepsen.

Petter Lidbecks Den magiska kepsen är en varm och humoristisk berättelse som dessutom har en hel del allmänbildande inslag och som på sitt korta omfång också hinner väcka tankar om svenskar, invandrare och kanske också om vad som egentligen är det viktigaste i livet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar