fredag 18 mars 2016

Farligt möte

Finns hos adlibris eller bokus
I Pia Hagmars långkörare Dalslandsdeckarna ingår än så länge sexton delar. Jag har nyligen läst den sjätte delen i serien, Farligt möte.

Bröderna Aron, Henke och Leo och deras kompis Myggan ska ut och fiska för att prova Arons nya fiskespö som han fått i födelsedagspresent av Myggan. Myggans föräldrar ska hälsa på några vänner och kan släppa av gänget vid en sjö för att sen hämta upp dem igen på kvällen. Det är bara det att Myggans föräldrar glömmer bort dem. Tyvärr, enligt Myggan, är det inte helt ovanligt att hennes föräldrar glömmer bort sin dotter när de väl börjat dricka. Eftersom det har börjat skymma så måste de hitta nånstans att sova och de bestämmer sig för att söka skydd och övernatta i en gammal lada som de ser på andra sidan sjön.

Inne i ladan gör de det mysigt för sig i höet, alla är trötta och håller precis på att somna när de hör ett ljud. In i ladan smyger nämligen två män. Först blir barnen rädda, men det visar sig att männen är riktigt trevliga. Männen har också tänkt övernatta i ladan, ute öser regnet ner nämligen och de bjuder barnen på choklad och har det hur mysigt som helst. Nästa morgon får Aron och Henke pengar av männen och får låna deras cyklar för att åka och handla mat. Under tiden går de andra till sjön för att fiska. Men så kommer Leo på att han glömt nåt i ladan och han och Myggan går tillbaka dit. I ladan finns också en väska som tillhör männen och eftersom Leo vid det här laget är vrålhungrig tänker han att männen kanske har mer choklad. Alltså öppnar Leo och kollar i männens väska. Men istället för choklad hittar han en väska full med sedlar. Och en pistol. 

Samtidigt i affären upptäcker Aron och Henke kvällstidningarnas löpsedlar över de efterlysta männen...

Dalslandsdeckarna är lättlästa och precis lagom spännande utan att blir riktigt läskiga. Skurkarna skildras aldrig som helt svarta utan är människor med mindre bra sidor. Handlingen känns realistisk och det är kanske just det här att läsaren lätt kan känna igen sig som gör Dalslandsdeckarna så populära. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar