torsdag 31 mars 2016

Snögubbens hemlighet

Finns bl.a. hos adlibris och bokus
Snögubbens hemlighet är Åsa Öhnells debutbok och det är också första delen av hittills fem delar i Klarabelladeckarna. Klara ska med familjen på skidsemester i Sälen och hennes bästa kompis Bella ska få följa med. På vägen dit hör de på radion att polisen gripit två män i Lindvallen - precis det ställe som Klaras familj är på väg till, som kvällen innan rånat en mack i Malung på radion. Bytet som bestod av hela dagskassan har man dock inte lyckats finna. Klara tycker det känns lite läskigt att tänka sig att två rånare befunnit sig så nära där de ska bo medan Bella snarare önskar att de hade kommit fram tidigare till stugan för då hade de kunnat hjälpa till att fånga rånarna.

Familjen har inte varit i stugan länge förrän Klara och Bella lägger märke till en del mystiska saker. Det verkar som att nån snokar omkring stugan de bor i. Plötsligt står förrådsdörren och slår - trots att den helt säkert var reglad nyss, nån rotar i deras sopor och Klara har en vag känsla av att känna sig iakttagen. Och vilka är killarna som frågar Klaras storasyster Malin om vilken stuga de bor i?

Så hittar Klara och Bella en lapp med något som ser ut som hemliga koder i förrådet. Kan det ha att göra med var rånbytet från bensinmacken ligger gömt?

Snögubbens hemlighet lyckas med att vara både spännande och väldigt trovärdig. Boken har samma lättlästa stil som till exempel Dalslandsdeckarna, med den stora skillnaden att Snögubbens hemlighet inte är lika snäll och tillrättalagd och faktiskt mycket mer spännande. Det enda jag inte riktigt är med på är valet av titel, Snögubbens hemlighet. Visst förekommer där en snögubbe i berättelsen, men kanske inte av så betydande vikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar