måndag 25 april 2016

Brune

Finns t.ex. hos adlibris eller bokus 
Rune har inte bott så värst länge på landet. Han och hans föräldrar flyttade från stan för att det var mer praktiskt så och för att komma närmre morfar. Men de har inte bott länge på den nya orten förrän Runes morfar hamnar på sjukhus och dör.

Tillsammans med kompisen Atle har Rune byggt en koja, men en dag när han och Atle kommer dit så håller tre större killar på att sparka sönder kojan. När Rune säger till killarna att sluta ha sönder deras koja får han till svar att det ju inte står något namn på den. Rune går fram till killarnas cyklar och kontrar med att han tänker ta en av cyklarna för det ju inte står något namn på dem. Men då får Rune springa för glatta livet.

På kvällen ser Rune en film om en superhjälte och när Rune gått och lagt sig börjar en idé ta form. Tänk om han också kunde vara en superhjälte som kunde stoppa alla elaka idioter! Rune tar på sig sin randiga bruna tröja, sina bruna byxor och av filten i tv-soffan klipper han till en brun mantel och en banditmask. Så tar Brune färgburken med brun färg som han fått av sin faster för att måla kojan med och smyger ut i natten för att istället måla de stora killarnas cyklar bajsbruna. Rune blir Brune, superhjälten som målar allt brunt!

Brune är en otroligt fnissig och charmig berättelse som både tar upp ämnen som vänskap och mod som sorgearbete. I Brunes skepnad kan nämligen Rune också föra samtal med sin morfar som han knappt hann träffa efter att de flyttade.

Norske Håkon Övreås tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för sin barnboksdebut Brune. Nyligen kom boken om Brunes superhjältekompanjon Svartle också ut på svenska, en bok jag ser hemskt mycket fram emot att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar