måndag 25 april 2016

Dit ljuset inte når

Finns exempelvis hos adlibris eller bokus
Elvaårige Johan har bott på barnhemmet så länge han kan minnas. Det är ett miserabelt liv på barnhemmet med sträng uppfostran och Johan som är rätt klen av sig blir retad och mobbad och får utstå stryk från de andra pojkarna. Till slut får Johan nog och bestämmer sig för att rymma. Men för att vara säker på att han inte ska bli infångad och återförd till barnhemmet igen så snor han flickkläder från tvättlinan. Iklädd kjol, blus och sjalett klättrar han över barnhemsplanket och beger sig in till staden som Johanna.

Tack vare att "Johanna" stöter på den änglalika Anna-Maria, eller Angelique som är hennes artistnamn, får Johanna anställning som påkläderska vid Anne-Maries resande teatersällskap. Snart kommer han också i kontakt med gatpojken Gustav, som blir Johan/Johannas första vän och som också döljer en hemlighet.

Men trots sin förklädnad går inte Johan helt säker i staden. Det finns de som kan känna igen honom och gärna skickar tillbaka honom till barnhemmet. Och det finns också de som verkar ha kännedom om Johans ursprung. För vem är Johan egentligen och hur hamnade han på barnhemmet? Och dessutom: vad händer om teatersällskapet kommer på att han egentligen inte är Johanna?

Annika Thors Dit ljuset inte når utspelar sig i en 1800-talsmiljö och är en spännande och nästanpå magisk berättelse med flera trådar som flätas samman först mot slutet. När jag började läsa hade jag i och för sig en förväntan på att det skulle vara mer genusproblematik än vad det faktiskt var, men det kan bero på min misstolkning av baksidestexten. Jag gillade Dit ljuset inte når och tyckte som sagt att den var spännande men det är en rätt långsam berättad historia och att dess kapitel i några fall är väääldigt långa riskerar nog tyvärr att tappa några av målgruppens läsare. Men som högläsningsbok tror jag att Dit ljuset inte når kan fånga desto fler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar