tisdag 26 april 2016

Små mekaniska mirakel

Se mer på adlibris eller bokus
Peter Lutten är ovanligt kort för sin ålder, vilket är extra nesligt eftersom både hans mamma och pappa och alla andra i deras släkt är väldigt långa personer. Att Peters föräldrar dessutom döpt honom till ett namn som kan förkortas P. Lutten gör inte saken bättre.

Peters mamma har fått ett nytt jobb och därför har familjen flyttat precis lagom till att sommarlovet börjar. Samhället man flyttat till heter Beeton och här har Peters pappa vuxit upp. I Beeton fanns också familjen Luttens familjeföretag, Luttens mekaniska mirakel, som Peters farfar och gammelfarbror Tony var delägare i. Men fabriken förstördes av en brandbomb under andra världskriget, företaget upplöstes och Tony försvann. Peters pappa minns inte så mycket av sin farbror, men han kan i alla fall berätta att Tony var en känd trollkonstnär. Och kvar i Beeton finns gamle farbror Tonys förfallna hus och det bestämmer sig Peter för att undersöka.

Men bäst som Peter snokar runt det förfallna gamla huset dyker en hans efterhängsna granne upp. Hon har redan förklarat att hon skriver för lokaltidningen och vill ha en intervju med Peter och så trycker hon upp en kamera i ansiktet på Peter. Peter flyr och gömmer sig i en gammal telefonkiosk som uppenbarligen är ur funktion eftersom telefonsladden är avkapad. Och det är nu äventyret börjar. För plötsligt ringer det i telefonen! Peter lyfter den avkapade telefonluren varpå en röst frågar efter en Mr Lutton. Det finns nämligen en beställd bok till Mr Lutton på biblioteket. Boken visar sig innehålla gamla fotografier över Beeton som i sin tur visar sig vara ledtrådar till att hitta Tony Luttens sedan länge bortglömda och undangömda verkstad. Och Peter är uppenbarligen rätt sorts pojke att hitta denna glömda hemlighet.

Lissa Evans Små mekaniska mirakel är ett riktigt läsäventyr och jag kan bara ångra att jag inte läst boken tidigare. Magi, humor, mysterier och, som sagt, äventyr gör denna bok till en mysig lässtund som funkar såväl att läsa på egen hand som för högläsning.

4 kommentarer:

 1. Jag älskade Små mekaniska mirakel! Kommer ihåg att jag satt på ett tåg och läste den. När jag kom till partiet där Peter gömmer sig i telefonkiosken och telefonen ringer ville jag bara tjuta rakt ut. Härligt med en bok som kan förmedla läsglädje till både barn och vuxna. Och telefonkioskpartiet - vilket perfekt stycke att läsa för ett bokprat!

  Försökte läsa uppföljaren, Stora mekaniska mirakel men fastnade inte. Ingen läsglädje där. Får ge den en ny chans någon gång tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när man hittar en läspärla som denna!

   Radera
 2. Åh, jag försöker få tag på små mekaniska mirakel men det är omöjligt. Vart hittar man den begagnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kan kolla bokbörsen? Annars finns det ju så klart bibliotek också.

   Radera