måndag 30 maj 2016

Hemsökta

Det är sommaren efter tvåan i gymnasiet och Elin och Denise har hittat det perfekta sommarjobbet! Under tre veckor ska de sitta husvakt i ett lyxhus på en liten, liten ö längst ut i Stockholms skärgård. Ensön, som ön heter, hade en gång i tiden ett rätt så stort antal bofasta, men numera finns inga andra hus än den här lyxvillan. Det enda Elin och Denise behöver göra är att vattna i trädgården, städa en gång i veckan och hålla efter huset. Resten av tiden kan de sola, bada och slappa. Det finns dock ingen båt på ön, så tjejerna kommer att vara fast på ön de tre veckor de sitter husvakt, men å andra sidan har de allt de behöver och skulle nåt hända kan de alltid ringa och bli upphämtade.

Boken finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Första natten vaknar Elin och kan inte somna om. När hon går ner till köket för att dricka lite vatten upptäcker hon att ytterbelysningen har slocknat. Trots att belysningen fungerade när de gick och lade sig är det nu beckmörkt utanför huset. Att en eller två lampor slocknar är inget konstigt. Men att alla går sönder? Samtidigt!

Natten därpå vaknar både Elin och Denise av att huslarmet ljuder. Någon måste ha brutit sig in i huset! Försiktigt tassar de omkring i den nedsläckta villan beväpnade med en nattdukslampa, men alla dörrar och fönster är låsta. Det finns ingen möjlighet att någon kan ha tagit sig in och det ser inte heller ut som att någon gömmer sig i trädgården. Det enda levande de överhuvudtaget ser är en stor svart kråka på altanen som liksom betraktar dem uppmärksamt.

Dagen därpå kommer det fram att det finns en rätt så mörk historia på ön som innefattar såväl häxbränningar, försvunna kvinnor som drunkningsolyckor. Och tydligen så ringde den förra husvakten och bad om att bli upphämtad från ön redan efter ett par dagar.

Tredje natten vaknar Denise av ett klafsande ljud i korridoren utanför deras sovrum. Det låter precis som blöta klafsande fotsteg. Denise gläntar på dörren men ser bara två vita perserkatter i korridoren. Hur kom de in i huset? Denise och Elin är nu högst medvetna om att de förmodligen inte är ensamma i huset.

Magnus Nordins Hemsökta är en klassisk spökhistoria, som jag dessvärre inte blir så imponerad av. Jag tycker helt enkelt inte att den är speciellt läskig, men någon annan kan säkert låta sig skrämmas. Att här finns en hbtq-vinkling är så klart bra. Elin och Denise är nyförälskade och ser fram emot tre veckor där de helt och hållet kan rå om varandra. Men det var innan de upptäckte att det finns någon eller något annat i huset som stör sommaridyllen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar