tisdag 7 juni 2016

Dumplin'

Finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Willowdean Dickson är tjock. Det är inget att hymla med, det är den hon är. Det är den hon alltid har varit och enligt henne själv så spelar det absolut ingen roll. Men självklart är Will medveten om att alla i hennes omgivning inte delar hennes inställning. Svårast tycks det ha varit för Wills mamma att acceptera att hennes dotter inte tycker att det viktigaste är att vara trådsmal. För Wills mamma, en före detta skönhetsmiss och numera ordförande i planeringskommittén för Clover Citys Miss Teen Blue Bonnet, som varje år stolt presenterar tävlingskandidaterna iklädd den klänning hon själv bar då hon kröntes till skönhetsmiss ungefär tjugo år tidigare, är det besvärande att hennes dotter inte bryr sig mer om sin övervikt.

På Wills nya jobb på snabbmatsstället Harpy's jobbar även den väldigt trevlige och väldigt snygge Bo och precis som i stort sett alla tjejer i Bos närhet attraheras Will av denne stilige kille. Men när hon märker att han verkar gilla henne tillbaka då blir hon högst förvånad. Och rädd! För först nu börjar Will se sig själv som den person, storlek större, som de flesta tycks se henne som, och Will som tidigare kunnat luta sig tillbaka på sitt goda självförtroende börjar plötsligt bli väldigt medveten om valkar och mjuka kroppsdelar. Hon kan inte heller låta bli att ifrågasätta varför en så snygg kille som Bo skulle kunna vara intresserad av en sån som hon. Så trots att Will borde kunna njuta av sin förälskelse så drar den istället ned henne.

Men Will vill verkligen inte vara en sådan tjej som får dåligt självförtroende på grund av en kille. Efter att Patrick Thomas, skolans värsta skitstövel och mobbare råkat höra Will bli kallad Dumplin' av sin mamma. (ett smeknamn som Wills mamma använder kärleksfullt, men som Will förbjudit sin mamma att använda utanför hemmet) ger sig Will den på att hon ska visa sig själv, men också alla andra, att hon duger som hon är. Och därför anmäler hon sig till Clover Citys Miss Teen Blue Bonnet.

Julie Murphys bok Dumplin' är en äkta feelgood-bok med kärlek och humor OCH med ett budskap som slår fast att man får lov att vara nöjd med sig själv även om man inte passar in i den gängse skönhetsmallen. Boken handlar så klart en hel del om skönhets- och kroppsideal, men här finns också komplicerade familjerelationer, en saknad moster, vänskapsförhållande som sätts i gungning, fantastiska karaktärer, Dolly Parton och en stor dos Texas. I like!

PS. Känner man inte till Mum garters så är det väl värt att googla på det när det dyker upp i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar