onsdag 8 juni 2016

Innan helgen är över

Finns bl.a. på adlibris och bokus
Kerstin Lundberg Hahn har skrivit en av mina favoritsommarrysare, Barnkolonin, så när jag fick höra talas om Innan helgen är över så visste jag att jag hade nåt att se fram emot. Och, jodå, Innan helgen är över är hemskt spännande och bjuder på sträckläsning. Men medan omslaget lovar spökhistoria, så vill jag snarare klassa boken som thriller, om än med inslag av det övernaturliga.

Det är sista veckan på sommarlovet. Snart börjar Stella nian, men innan dess ska hon tillbringa veckoslutet i stugan med sin storasyster, Jorun, och hennes pojkvän, Herman. Det är fortfarande morgondimma när de kör ut mot stugområdet och dimman gör att det är dålig sikt på vägarna. Det är när bilen precis kommit runt en sväng som det händer. Plötsligt står det en person mitt på vägen. Trots att de tvärbromsar, träffar bilen personen som slungas upp på vindrutan med en otäck duns. När de stannat och klivit ur bilen ser de en kille ligga i diket med ena benet i en onaturlig vinkel. Herman är den som kommer till fattning först och skyndar in Stella och Jorun i bilen igen. Sen trampar han på gasen och de kör ifrån den skadade killen i diket.

Både Stella och Jorun protesterar och säger att de måste ringa ambulansen, men Herman är livrädd för att han ska bli av med körkortet och menar att nästa bil som kommer förbi på vägen säkert stannar. Men varken Stella eller Jorun kan släppa tankarna på den påkörde killen. Tänk om det inte kom någon annan bil? Tänk om killen är svårt skadad? Tänk om han inte ens överlevde? Herman är uppenbart mer orolig för att det ska komma ut att de var inblandade i olyckan och för att inte riskera något tar han hand om både Stellas och Joruns mobiltelefoner.

På natten vaknar Stella av ett krafsande ljud och dunsar mot sitt sovrumsfönster. Det står en gestalt och bankar på fönstret med handflatan. Men morgonen efter syns inga spår efter att någon stått under fönstret. Men Stella är säker på vad hon har sett. Och det värsta är att gestalten såg ut precis som killen de körde på.

Men, det är egentligen inte spöket av den påkörde killen som är det läskigaste i Innan helgen är över, nej, det otäckaste är Herman, som försöker få kontroll på den situation de hamnat i och som, visar det sig, är en person som både Stella och Jorun har all anledning att frukta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar