onsdag 8 juni 2016

Som eld

Se mer på adlibris eller bokus
Anna och pappa ska till Paradiset i sommar. Igen. Paradiset är vad de kallar sin lilla stuga på ön i skärgården och som de tillbringat varje sommar i så länge Anna kan minnas. Som vanligt ska de fiska och som vanligt lovar pappa att han ska ta tag i att lägga nytt tak. Men som vanligt sitter pappa mest i brassestolen och dricker öl. Inte för att det gör Anna så mycket, hon reder sig, hon kan fiska själv.

Lollo är på ön för första gången. Hennes föräldrar har köpt ett stort hus som de kan ha som omväxling till huset i Spanien. Lollo hade hellre varit med kompisen Mimmi i Oslo och har redan bestämt sig för att veckan ute i skärgården kommer att bli sommarens värsta.

Men så träffas Anna och Lollo ute på bryggan. Lollo hade lika gärna kunnat låtsas som att hon inte hörde när Anna frågade om hon kunde räcka henne bensindunken. Hon hade lika gärna kunnat stanna kvar på bryggan när Anna frågade om hon skulle hänga med. Men nu gjorde hon inte det. För det är något med Anna som drar i henne som en magnet. När de råkar röra vid varandra slår det nästan gnistor och Annas hud luktar som av eld.

En trevande bekantskap inleds. Anna och Lollo är så olika som man kan vara och de kommer från vitt skilda världar. Annas pappa är sjukpensionär och att de måste räkna vartenda öre i slutet av månaden är inget ovanligt. Faktum är att han skrivit över Paradiset på Anna för att kronofogden inte ska komma åt att ta stugan ifrån dem. Lollo kommer från ett hem där allt som går att köpas för pengar köps och där man gärna skojar om såna som Annas pappa.

Med omväxlande perspektiv, i vartannat kapitel följer vi Anna, i vartannat kapitel Lollo, utvecklas bekantskapen till gnistrande kärlek. Sara Lövestam sätter ord på trevandet, pirret och de översvallande känslorna men också på osäkerheten. Både Anna och Lollo tampas med vad omgivningen ska säga, vad omgivningen ska tycka om deras val. För vad hjälper det att kärleken sprakar om man inte själv är säker på vem man vill vara.

Som eld är en riktigt härlig kärleksroman som får en att uppleva alla de känslor som den första riktigt stora kärleken kommer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar