onsdag 18 maj 2016

Nyast i klassen

Det ska komma en ny tjej till klassen. Isabella heter hon och hon ska börja redan nästa dag. Alla
Finns t.ex. hos adlibris eller bokus
tycker det ska bli jättespännande. Men var ska hon sitta? Alla sitter ju redan två och två. Vaktmästaren får ställa en bänk bredvid Emma och Lydia och så får de sitta tre i rad. Annars får ju den nya tjejen sitta ensam. Lydia är lite orolig för hur det ska gå, men Emma verkar bara tycka det är roligt.

På natten drömmer Lydia om den nya tjejen. De kommer säkert att bli jättebra kompisar. Nästa dag ser Lydia och Emma den nya tjejen och springer fram för att hälsa. Men hon säger inget och ser mest bara rädd ut. Vad knäpp hon verkar, tycker Emma. I klassrummet vågar Isabella fortfarande inte säga något och resten av klassen tycker att den nya tjejen är konstig. Men Lydia fattar att Isabella bara är blyg och ger Isabella en av sina kastanjer som hon har i fickan. En kastanj som ska göra Isabella modig.

Nyast i klassen är en lättläst kapitelbok om hur det är att komma som helt ny till en klass där alla redan känner varandra. Berättelsen berör även det känsliga ämnet vänskapsrivalitet. Kan man till exempel vara tre som är kompisar med varandra?

Gull Åkerblom har skrivit en tidigare bok om Lydia som heter Fegast i hela världen och som jag skrivit om här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar