onsdag 10 augusti 2016

Min vän Skuggan

Länk till bokus och adlibris
Fjortonårige Aman och hans mamma hålls inlåsta på ett så kallat förvar, ett ställe dit asylsökande skickas i väntan på att bli utvisade. I sex år har Aman levt i England som asylsökande. Han har gått i skola, har fått kompisar, spelar i ett fotbollslag. Men det är först nu, sex år efter det att Aman och hans mamma sökt asyl, som utvisningsbeskedet kommit.

Matt är kompis med Aman men barn får inte lov att besöka Yarl's wood och efter lite övertalning går Matts morfar med på att besöka Aman för att se hur han och hans mamma mår. Under besöket får Matts morfar höra hela historien om Aman. Aman berättar om barndomen i Afghanistan, hur hans pappa fördes bort och dödades, hur hans mamma fängslades och torterades av talibanerna bara för att de tillhör hazarafolket och hur hans familj tvingades iväg från sin by för att bo i en grotta istället. Och det var där i grottan som Skuggan plötsligt en dag dök upp.

Den där illa tilltygade spanieln var där bara plötsligt en dag. Och trots Amans försök att sjasa bort hunden, i Afghanistan räknas hundar som smutsiga djur, så höll den sig hela tiden i närheten av Aman. Till slut accepterade Aman hunden och när han och hans mamma till slut bestämmer sig för att försöka fly landet och ta sig till England där Amans morbror bor, följer hunden med dem, som en skugga, och det var så hunden fick sitt namn. Men trots att Skuggan blir Amans trognaste vän måste deras vägar skiljas till slut.

Min vän Skuggan, skriven av Michael Morpurgo, är en angelägen bok som låter läsarna ta del av hur det både kan vara att vara på flykt och leva som asylsökande. För min smak är boken dock lite för sentimental och en del skildringar är lite väl svart-vita. Jag tycker behandlingen av asylsökande i Storbritannien känns väldigt främmande och jag kan inte riktigt tro på att det skulle vara (eller har varit) så illa, även om det i efterordet står att läsa om det så kallade förvaret, Yarl's wood, och den kritik det fått. Här finns också ett fakta-avsnitt om kriget i Afghanistan och ett avsnitt som berättar att Min vän Skuggan är baserad på en otrolig, men sann, historia. Skuggan, som egentligen visar sig heta Polly, är nämligen i boken en minhund som kommit bort från den brttiska armén. Samma öde hände en verklig minhund. Hunden Sabi var i fjorton månader försvunnen i Afghanistan innan den dök upp igen. En riktig solskenshistoria, vilket även Min vän Skuggan blir i slutändan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar