onsdag 10 augusti 2016

Kråkviskaren

Finns bl.a. på adlibris eller bokus
Kråkviskaren är första delen i Jacob Greys serie Feralerna. En feral är någon som kan kommunicera med djur, och det kan Caw. Ända sedan den ödesdigra dagen för åtta år sen när hans föräldrar kastade ut honom så har Caws enda vänner varit en flock kråkor som han kan prata med. Han bor tillsammans med kråkorna i en koja uppe i ett träd och överlever på sådant han hittar i soporna. Det är inte mycket Caw minns av sina föräldrar, han tror sig minnas ljusa och kärleksfulla stunder, men de minnen han mest förlitar sig på är den återkommande dröm han så ofta drömmer, i vilken hans föräldrar kastar ut honom ur ett fönster och kråkorna fångar honom i luften och flyger iväg.

Det Caw inte känner till är att samma år som kråkorna hämtade honom drabbades staden Blackstone av hemska händelser. Människor dog, hus ödelades och vilda djur strövade fritt omkring på stadens gator. Innan allt detta hände levde flertalet feraler i staden, men nu håller sig de som överlevde gömda, trots att det varit lugnt i Blackstone under flera år nu, och inte ens Caw känner till att det finns andra med samma förmågor som han har.

Men ondskan håller på att vakna igen. En natt rymmer tre fångar från fängelset, tre feraler som lyder under den person som en gång i tiden startade katastrofen i Blackstone, och de har för avsikt att fullfölja hans onda uppdrag. Händelserna denna natt gör att Caw kommer i kontakt med andra feraler i Blackstone, bland annat duvferalen Crumb och musferalen Pip, men även med flickan Lydia. Och äntligen får han veta historien om sina egna föräldrar. Men det är inte allt, det visar sig att Caw själv har en avgörande roll för att stoppa en kommande ny katastrof.

Kråkviskaren är en originell äventyrlig berättelse med vissa magiska och även kvasidystopiska inslag. Även om berättelsen tycks utspela sig i vår nutid så har stämningen ett något ödesmättat domedagsdrag över sig. Här finns ett tydligt gott mot ont-tema (lite för tydligt, kan jag tycka), skurkarna är genomonda, till och med de djur de styr över är karaktäristiska våldsamma eller giftiga arter, medan hjältarna är goda och rättrådiga och har något snällare djur (för det mesta). Del två, Flugornas härskare, släpps redan i slutet av denna månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar