tisdag 27 september 2016

Bruno 3000

Finns bl.a. på adlibris och bokus
Bruno är åtta år och har levt i ungefär tretusen dagar. Om dagarna, när han inte går i skolan, går han på judo, spelar minecraft, är sakletare och bygger med lego. Helst tillsammans med Tom och Ture som är tvillingar och Brunos allra bästa vänner. Och ännu hellre bygger han med lego hemma hos Tom och Ture. För de har nämligen världens största legosamling. Och dessutom råkar de bo typ granne med Bruno så det är jättelätt att smita över och leka.

I ett nytt lego som Tom och Ture har fått visar det sig finnas en extragubbe och den frågar Bruno om inte han kan få. Men Tom och Ture säger nej. Den hör ihop med den andra legogubben, tycker de. Men på nåt mysko vis, av en olyckshändelse, så råkar den här extra legogubben hamna i Brunos byxficka. Och den bara råkar följa med hem till Bruno. Bruno skäms. Han har superdåligt samvete och han vet att det enda rätta är att lämna tillbaka den. Men hur ska han göra det utan att någon märker nåt? Och vad ska Tom och Ture säga om de får veta?

Fast ännu värre är det faktiskt att Tom och Ture ska flytta. Till New York! Och vara där i två år! Hur ska det då gå med Bruno hjärta Tom hjärta Ture?

Om allt detta och lite till skriver Bruno om i den här dagboken som också är första boken om Brunos liv. Tvillingarna är rikligt illustrerat med bilder som både följer och interagerar med texten (eller om det är tvärtom) och det är en synnerligen lyckad kombination tycker jag. Vid en första genombläddring kan tyckas att Åsa Anderberg Strollo kanske hämtat lite väl mycket inspiration från Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans och liknande böcker, och det kan väl hända att både Anderberg Strollo och illustratören Julia Thorell sneglat en del på dylika populära humorböcker, men jag tycker att de lyckas göra något eget och dessutom göra det väldigt bra. Jag gillar det vardagliga som blandas med stora som små tankar om sådant som är viktigt i en åttaårings liv. Och jag gillar den luftiga layouten och alla bilder och pratbubblor och att handlingen utspelar sig i Malmö och att det presenteras olika sorters människor och att det är så mycket lek i Brunos liv och att allt är liksom bara vanligt. Jag ser fram emot kommande delar om Bruno 3000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar