måndag 10 oktober 2016

Hej vacker

Som pocket hos adlibris eller bokus
Hej vacker är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius Sms från Soppero. Trettonåriga Agnes ska tillbringa sommarlovet hos mormor och morfar i Soppero. Agnes morföräldrar, liksom Agnes mamma, är samer, men Agnes mamma blev som ung mobbad och flyttade från Norrland så snart hon kunde och har mer eller mindre försökt glömma sitt samiska ursprung. Det är först nu när Agnes blivit intresserad av sitt samiska arv som mamman själv börjat acceptera sitt ursprung. Men för Agnes så är hennes identitet ändå inte självklar. Hemma i Stockholm är hon samen Agnes, men i Soppero ser man på henne som stockholmaren Agnes.

I Soppero finns Henrik, som kanske är Agnes pojkvän och Agnes ser sjukt mycket fram emot att träffa honom igen under sommaren. Men det kommer hinder i vägen, det finns starka viljor som vill sätta stopp för Agnes och Henriks kärlek och sommaren i Soppero blir inget som Agnes föreställt sig.

Hej vacker är framför allt en berättelse om identitet men mycket av händelserna i boken kretsar också kring kärlekshistorian Agnes-Henrik. Det är en väldigt söt och oskyldig kärlekshistoria och jag kan tycka att Hej vacker är lite väl barnslig och snäll för att vara klassad som ungdomsbok. Den hade lika gärna kunnat säljas in som en bok för 9-12-åringar. Sen är frågan också hur länge till boken kommer att hålla innan den blir för daterad. Det snackas till exempel om msn i boken, något jag inte tror någon ung läsare idag känner till.

1 kommentar:

  1. Kom bara att tänka på en sak när jag läste din recension. Du skrev om att de talar om msn och ungdomar nu inte vet vad det är och att boken kommer att snart vara utdaterad. Och vad mycket svårare det nu kommer att vara att en bok kommer att kännas fräsch när datautvecklingen går så snabbt. Och så mycket sociala medier för just ungdomar är en vardag och det är genom dem man ska göra sig känd och ha koll på sina idoler etc. Klassiska böcker är utdaterade för ungdomen, och det ska bara vara det allra senaste hela tiden. UHMM vet inte egentligen vad jag ville få fram med denna kommentar...

    SvaraRadera