onsdag 12 oktober 2016

Alla har ett hungrigt hjärta

Jag unnar mig omläsning för en gångs skull. Björn Sortlands tunna böcker är rätt korta berättelser som går snabbt att läsa, men vars innehåll döljer så mycket mer än vad som går att läsa på raderna.

Alla har ett hungrigt hjärta (vars titel är hämtad från en Bruce Springsteen-låt) handlar om sextonåriga Ina som misstänker det värsta, nämligen att hon är med barn. Hon har haft sex en gång med Erik. Men det räckte tydligen. Det hände för ett par veckor sen på en fest och egentligen så är Erik tillsammans med Katrine som går i Inas parallellklass, så Erik är inte ens hennes egen pojkvän. Och Ina vet inte heller om det som hände var ett misstag. Det enda hon vet är att hon inte vet vad hon ska göra med sina misstankar.

I Oslo bor Inas kompis Synnöve som är ett par år äldre och med henne tänker Ina att hon skulle kunna prata. Men hon vill inte säga vad hon har att berätta på telefon så istället bestämmer sig Ina för att åka till Oslo. Erik erbjuder sig att skjutsa Ina i sin bil och Ina tackar ja.

Resan till Oslo blir en resa full av funderingar. Vad ska hon säga till Synnöve? Ska hon berätta för Erik? Hur ska hon göra med barnet om det visar sig att hennes misstankar är sanna?

Alla har ett hungrigt hjärta är en lågmäld och ömsint berättelse. Relationen mellan Erik och Ina är trevande och lite osäker från bådas håll, men växer under färdens gång och ser ut att kunna bli något att fint bygga på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar