söndag 16 oktober 2016

Poppy Pym och Faraos förbannelse

Länk till adlibris och bokus
Som spädbarn kommer Poppy Pym till madame Pyms cirkus, Magnifike Marvin drar plötsligt en dag fram henne ur sin hatt (Poppys version) tillsammans med en lapp där någon ber att man på cirkusen ska ta hand om det lilla knytet. Hur det nu gick till kan man ju diskutera, men sant är i alla fall att Poppys riktiga föräldrar lämnade henne hos cirkusfolket och bland dessa får Poppy sin nya familj. Hon växer upp på cirkusen och lär sig allt om cirkusliv. Men nu när Poppy fyllt elva tycker hennes fostermor madame Pym att det är dags för Poppy att leva lite mer "vanligt" liv. Poppy kan behöva en fast punkt, få lära känna barn i sin egen ålder och framför allt behöver hon gå i skola. Det är trots allt så att man inte kan lära sig allt på cirkusen.

Poppy får börja på internatskolan Saint Smithens där hon till en början inte alls känner sig hemma. Inga popcorn eller sockervadd till frukost längre, oglittriga skoluniformer och lärare som blir sura när man hänger upp och ner eller gör volter på rasterna. Men Poppy lär snart känna Ingrid, som hon delar rum med, och Kip, som också går sitt första år på internatskolan, och de tre bli snart ett radarpar.

Nu är det så att skolan ska ställa ut en tillfällig egyptisk utställning, något man är väldigt stolta över på, men kring den här egyptiska skatten går det historier om att det vilar en förbannelse över ett av föremålen. Och mycket riktigt börjar det hända både mystiska och otäcka saker samma minut som föremålen bärs in i skolbyggnaden. Men är det en förbannelse eller är det helt enkelt så att det är någon som försöker avleda uppmärksamheten för att kunna stjäla den värdefulla rubinskarabén? Poppy ser sin chans att likt sin detektivhjältinna från böckernas värld lösa mysteriet med faraos förbannelse.

Poppy Pym och faraos förbannelse av Laura Wood är första boken om Poppy Pym och hennes cirkusfamilj. Jag gillade det här och kände ren läsglädje boken igenom. Poppy Pym är en bok med mycket charm, humor och spänning. Framför allt fastnade jag för de charmiga karaktärerna, och jag hade gärna träffat flera av karaktärerna i boken på riktigt. Men kanske inte snorkiga Annabelle med näsan i vädret.

Tack till Modernista för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar