tisdag 15 november 2016

Böckerna om Lo

Länk till adlibris och bokus
Thomas Halling är aktuell med en ny lättläst serie för mellanstadiet. Sex böcker är planerade och hittills har två böcker om Lo kommit ut, Åka fast och Inte bjudna, i vilka Lo råkar ut för moraliska dilemman.

I Åka fast cirkulerar Lo på varuhuset. Det känns som att hon hela tiden har butiksbiträdets ögon i ryggen. Lo hänger en hel del med Tea som brukar sminka sig. Lo brukar få låna smink av Tea eftersom hon själv inte har råd att köpa smink och eftersom hennes föräldrar inte gillar att hon sminkar sig. Men Tea har börjat tröttna på att alltid låna ut sina saker och tycker att Lo får fixa egen mascara. Men Lo har ju som sagt inga pengar. Den enda lösningen är att sno en mascara. Men ska Lo våga?

Länk till adlibris och bokus
I Inte bjudna ska Los föräldrar iväg och sova borta. Därför har Lo bjudit in Elli att sova över. De ska ha mysigt, kolla på film och äta pizza och en massa godis. När tjejerna är i godisbutiken för att bunkra upp träffar de på Leila och Shirin. Elli bjuder med tjejerna hem till Lo. Lo tycker inte det känns helt ok, men hon vill inte heller förstöra stämningen. Så det går väl bra om Leila och Shirin också kollar på filmen. Det är bara det att de i sin tur bjuder in ytterligare personer. Och den där mysiga kvällen som Lo och Elli skulle ha blir total katastrof.

Både böckerna presenterar trovärdiga problem där grupptryck och vad kompisar tycker spelar roll för vad som händer. Trots böckernas ringa omfång lyckas Halling karaktärisera Lo som en typisk tjej på väg in i tonåren, som stör sig på föräldrarna och gärna visar lite attityd, men som egentligen innerst inne fortfarande känner sig rätt liten. Jag tror många i femman och sexan kommer att kunna känna igen sig i Lo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar