måndag 14 november 2016

Modigast av alla

Länk till adlibris och bokus
Det närmar sig Lucia och i Lydias klass är det dags att bestämma vem som ska vara årets Lucia. Lucia brukar ha långt ljust hår och så ska hon vara bra på att sjunga. I klassen brukar man rösta om vem som ska vara Lucia, men i år har fröken tänkt att de ska prova något nytt. Istället för att rösta så ska de dra lott. Och alla som vill vara Lucia får skriva en lapp med sitt namn på och lägga i en hatt. Den lapp som sen fröken drar får vara årets Lucia. Nästan alla tjejer i klassen skriver varsin lapp med sitt namn på. Nizan lägger också en lapp med sitt namn på i hatten. Trots att han är kille! Och gissa vems namn fröken drar!

Några protesterar. Andra knuffar och bråkar med Nizan. Inte kan väl en kille vara Lucia! Men det är klart att han kan, säger fröken. Nizan vill ju själv och dessutom är han faktiskt den i klassen som sjunger bäst. Lydia bestämmer sig för att stötta Nizan. Kan han vara Lucia så kan ju hon vara stjärngosse.

I Modigast av alla, som är Gull Åkerbloms tredje bok om Lydia, öppnar handlingen upp för samtal om könsnormer. Varför måste Lucia vara just en tjej till exempel? Varför ska vissa saker vara bara för tjejer respektive killar? Kanske börjar man fundera lite på sådana frågor efter att ha läst Modigast av alla. Texten är lättläst och boken lockar med härliga och färgrika illustrationer av Sissel Gustafsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar