fredag 25 november 2016

Om jag var din tjej

Länk till adlibris och bokus
Amanda Hardy föddes som Andrew Hardy men ända sen hon var liten har Amanda vetat att hon inte är någon Andrew. Hon gav tidigt upp att försöka anpassa sig till den manliga normen. Som barn upplevde hon besvikelsen i sin fars ögon när hon inte ville göra grabbiga saker med honom, hon har upplevt föraktet i sina klasskamraters ögon när det kom fram att hon gillar killar och hon har fått stå ut med mycket värre saker än förakt. Amanda vet vad det innebär att bli både psykiskt som fysiskt misshandlad och hon har hatat sig själv.

Men Amanda får en ny chans. Efter genomgången könskorrigering flyttar hon till sin pappa i amerikanska södern för att gå sista året i skolan på ett ställe där ingen vet något om henne. Här träffar hon människor som vill vara hennes vänner och hon får uppleva och leva ut förälskelse för första gången någonsin.

Amandas nya liv är som en askungesaga, men hon brottas med dilemmat huruvida hon ska våga berätta något om sin bakgrund. Transsexualism är ett laddat ämne, inte bara i den konservativa södern, och Amandas tidigare erfarenheter har givetvis gjort henne extra försiktig. Vad kommer hennes nya vänner att tänka om henne om hon berättar? Amanda njuter av att alla ser henne som den tjej hon är, hon njuter av att känna sig "vanlig" och samtidigt vill hon vara ärlig mot de som hon tycker om. Kan hon inte vara ärlig mot sina vänner, hur ska hon då kunna vara ärlig mot sig själv och mot alla transpersoner som hon lärt känna och som länge var hennes enda stöd? Framför allt vill Amanda vara ärlig mot Grant. Aldrig tidigare har hon känt sig så nära någon annan människa tidigare och det tycks ömsesidigt. Grant säger att Amanda är den första person han vågat berätta saker för. Men hur kommer han att reagera om Amanda berättar sin hemlighet?

Om jag var din tjej är så väldigt stereotypisk, amerikansk och high school-filmaktig så att det blir löjligt. Men! Trots detta så har boken ändå något och framför allt tror jag att det är en viktig bok i det konservativa USA. Meredith Russo, själv transperson, vet vad hon pratar om och hennes efterord väger upp många av klyschorna i romanen. Till exempel betonar Russo att verkligheten och hela processen med könskorrigering inte alls är så enkel som hon har beskrivit den. Vad jag också gillar är att Russo låter föräldrarna komma till tals och uttrycka hur de upplevt Amandas transformation. För även om föräldrar kan vara stöttande så är det självklart en stor omställning även för dem. Och personerna runt om Amanda må vara klyschiga, Amandas egna tankar och grubblerier kring sin identitet känns genuina och det gör att Om jag var din tjej trots allt blir mer än läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar