torsdag 24 november 2016

Oktober är den kallaste månaden

Länk till adlibris och bokus
När polisen ringer på vet sextonåriga Vega redan varför de är där. Polisen letar efter Vegas bror, Jakob, och eftersom hon själv inte vet var han är behöver hon inte heller ljuga. Det känns bra. Men när polisen rullar iväg i sin bil tar Vega upp sin mobil och slår numret till Jakob. Hon måste få tag på honom innan polisen gör det. För hon vet precis varför polisen frågar om Jakobs bil och varför de undrar om de äger ett hagelgevär. Hon var nämligen med då i torsdags när allt gick åt helvete. Hon såg blodet och hon hörde de upprörda rösterna. Men det är det ingen annan som vet.

Oktober är den kallaste månaden utspelar sig huvudsakligen under Vegas höstlov när hon är hemma i Varvet, ett ensligt ställe i de småländska skogarna där alla känner till alla, där få har hederliga arbeten och där få lyckats ta sig därifrån. Det är ett ställe där det sedan generationer tillbaka står skrivet i sten vilka som är vänner och vilka som är fiender.

Christoffer Carlsson, som tidigare skrivit vuxendeckare och tilldelats såväl Svenska deckarakademins pris som Spårhunden, är ett välkommet namn i den svenska ungdomsgenren. Det skrivs tyvärr få deckare för ungdomar (för barn kryllar det av dem!) och även om jag kan tycka att Carlssons miljöer känns aningens verklighetsfrånvända, det är lite för amerikanskt, ungefär som ett slags svenskt white trash-samhälle, så gillar jag tonen och stämningen. Och språket! Det är ljuvligt att läsa när språk och handling följer varandra som hand i handske. Det är snyggt gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar