onsdag 7 december 2016

När jag vaknar finns du inte

Länk till adlibris och bokus
Sextonåriga London Lane har en hemlighet som bara de som står henne allra närmst känner till. Londons minnen suddas ut varje natt och på morgonen när hon vaknar minns hon ingenting av vad som hände under gårdagen. Eller under någon annan dag som passerat sen hon var ungefär fem år gammal. Så för att klara av vardagen för London anteckningar och skriver upp i en loggbok vad som har hänt, men också sådant som ska hända under nästa dag. För även om Londons minne inte fungerar bakåt, så fungerar det framåt. Hon minns alltså sådant som kommer att hända ungefär som vi minns saker som har hänt.

En dag träffar London en kille i skolan, Luke. Han är sjukt snygg och det märkliga är att London inte har några framtrida minnen av honom, trots att han gör ett så stort intryck på henne. Den här killen kommer att bli hennes pojkvän, men trots detta är Londons framtida minne helt blankt när det gäller Luke. Det enda London minns av honom är sådant hon skrivit ned kvällen innan och varje dag är hon som nykär. Men varför finns Luke inte med i hennes framtid? De är ju superkära i varandra. Är det för att han kommer att dumpa henne? Eller är det värre än så? London har återkommande mardrömmar om att hon är med på en begravning. Hon vet inte vems begravning det är, bara att det är någon närstående person. Tänk om det är Lukes framtida begravning hon drömmer om!

Cat Patrick har skrivit denna något originella och romantiska ungdomsroman med titeln När jag vaknar finns du inte. Trots den originella idén så är jag inte speciellt imponerad. Londons minnesstörning känns inte helt konsekvent, det finns luckor i förklaringarna som också känns omständliga. Det är en kul idé som Patrick kommit på, men det blir för märkligt. Miljöerna är typiska amerikanska high school-miljöer och den romantiska berättelsen blir i min smak lite för sentimental och sliskig. Inte min typ av bok, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar