onsdag 7 december 2016

Uppdraget

Länk till adlibris eller bokus
Sommaren 1943 rasar världskriget. Tyskland har gått in i Danmark och Norge men för Maja som bor i Värmland alldeles nära den norska gränsen känns kriget ändå avlägset. Trots ständig flygtrafik över gränsen, trots att hennes pappa och alla andras pappor i det lilla värmländska samhället är inkallade och trots ransoneringar och brist på färskvaror så är Majas största bekymmer den här sommaren då hon ska fylla tretton att hon fortfarande är som en planka och inte har några som helst former att fylla ut sin baddräkt med.

Det är först när hon lär känna Ben och Hilde som kriget kryper lite närmre inpå Majas vardag. Både Ben och Hilde har flytt från Norge med sina mammor, Ben eftersom han är jude och annars riskerar att skickas till koncentrationsläger, Hilde eftersom hennes mamma är tillsammans med en tysk soldat och väntar barn med honom och därmed mer eller mindre blivit utstötta i Norge. Det är genom Bens och Hildes berättelser som Maja förstår att kriget pågår närmre än vad hon tror och att tryggheten i Sverige inte kan tas för given.

Bens pappa ingår i den norska motståndsrörelsen och Ben kan berätta spännande berättelser om gruppens aktioner mot nazisterna och det är framför allt berättelsen om en modig motståndskvinna som går under täcknamnet Svarta rosen som imponerar på både Maja, Hilde och Ben. När barnen råkar komma över information där det framgår att nazisterna är nära ett gripande av Svarta rosen, vilket skulle innebära denna kvinnas omedelbara avrättning, inser barnen att de måste försöka varna Svarta rosen. Men det kan de bara göra om de tar sig över den hårdbevakade gränsen till Norge och det blir ett farligare äventyr än vad någon av barnen ens hade kunnat föreställa sig.

Uppdraget är första delen i Camilla Lagerqvists serie om Svarta rosorna som utspelar sig under andra världskriget. Även om Sverige inte var indraget i kriget så märktes det självklart av även här med ransoneringar, män som var inkallade och en allmän oro som kanske för många i likhet med Maja först blev påtaglig då man själv drabbades personligen. Det här vardagliga tillsammans med skildringen av krigets påverkan på olika personer är fin och Lagerqvists skildring av tidsandan är något jag tycker hon gör bra även i sina andra historiska ungdomsromaner. Men Uppdraget är nu också en väldigt spännande roman och stundtals ett riktigt fartfyllt äventyr och jag förstår varför serien blivit så populär som den har blivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar