tisdag 6 december 2016

Vänner i solen

Länk till adlibris och bokus
Anna Hellerstedt har tidigare skrivit Sanningar i solen och Bröder i solen som liksom denna senaste bok, Vänner i solen, tar upp ämnen som främlingsfientlighet och rasism. Jag minns att jag läste Sanningar i solen för några år sedan och tyckte då om den för sitt tydliga budskap. Även Vänner i solen har ett tydligt budskap mot främlingsfientlighet, men mobbing och svek och de konsekvenser som följer på detta tycks vara det huvudsakliga budskapet.

Berättarjaget vars namn vi inte får veta, berättar här om sin vän Matilda som hon känt sen hon var liten. Men Matilda blir mobbad i skolan. Det börjar med att någon kallar Matilda ful, men snart mobbas Matilda också för sitt vietnamesiska påbrå. "Kinesjävel" kallar de henne och snart hänger fler och fler med mobbarna och även om berättarjaget fortsätter vara Matildas vän, vågar hon inte stå upp mot mobbarna och till slut börjar hon undvika Matilda helt och hållet i skolan. Det är bara på hennes egna villkor, på kvällar och helger, när ingen annan vet eller ser, som hon vågar hänga med Matilda.

När högstadiet ska börja hamnar tjejerna på samma skola. Matilda hoppas på en nystart, men på en fest går det riktigt illa. Matilda utsätts för övergrepp och smygtagna foton och filmer börjar spridas på skolan. När berättarjaget sedan får pojkvän finns inte längre någon tid att bry sig om Matilda som från och med nu får klara sig helt själv.

Vänner i solen är en lättläst eländeshistoria som, i min smak, blir lite för eländig och övertydlig, men som för en läsovan person nog kan bli riktigt fängslande läsning.

Stort tack till Idus förlag för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar