tisdag 20 december 2016

Sedan du försvann

Sommarlovet har precis börjat och Emily har sett fram emot ett episkt sommarlov med bästa kompisen Sloane. Det är bara det att Sloane försvinner spårlöst när skolan väl slutat. Hon svarar varken i telefon eller på sms. Hon är inte heller hemma och inte heller Sloanes föräldrar går att spåra. Puts väck är hon. Emily har nästan gett upp på på sin bästa kompis när ett brev dimper ner i posten. Brevet är från Sloane och innehåller en att-göra-lista med tretton uppdrag i typisk Sloane-anda.
Listan
Emily hoppas på att listan med uppdrag på något vis ska leda henne till Sloane, eller i vart fall att Sloane kanske ska dyka upp igen lagom tills att Emily checkat av alla punkter på listan och därför går hon helt in för att utföra uppdragen hon fått av Sloane. Trots att flera av dem ligger långt utanför hennes bekvämlighetszon. För Emily har aldrig varit vidare utåtriktad eller särskilt duktig på att ta för sig, utan det är något hon överlåtit åt Sloane och Emily har alltid kunnat lita på att Sloane fört även hennes talan i sociala sammanhang. Men för att kunna genomföra punkterna på listan krävs det av Emily att hon ger lite av sig själv och att hon vågar lite mer än vad hon brukar behöva. Och när allt kommer omkring så blir den här sommaren kanske ännu mer fantastisk än vad Emily kunnat föreställa sig, med eller utan Sloane.
länk till adlibris och bokus

Sedan du försvann är en somrig feel good-bok om vänskap och kärlek av Morgan Matson med huvudtema att våga och att växa som person. Och ja, det är förutsägbart så det skriker om det, men det är ju å andra sidan oftast denna mall som feel good-böcker följer, så det är inte riktigt något jag känner att jag kan opponera mig mot precis. Däremot tycker jag att boken är för lång (sidospåret med expojkvännerna hade exempelvis lätt kunnat strykas utan att göra någon större inverkan på handlingen) och det långsamma händelseförloppet gör att det dröjer till drygt halvvägs in i boken innan jag känner att Matson fångat hela min uppmärksamhet. Men Sedan du försvann är trots allt rätt mysig (och säkerligen ännu mysigare om man läser den på sommaren), och i likhet med Fyra dagar, fyra nätter så innehåller även denna låtlistor så att man själv kan komponera ihop ett soundtrack att lyssna på medan man läser.

Stort tack till Modernista för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar