onsdag 21 december 2016

Polkagrisrånarens hemlighet

Länk till adlibris och bokus
I Polkagrisrånarens hemlighet närmar sig julen och jullovet. Klara har av sin granne Rut fått två fribiljetter till Liseberg och att Klara ska bjuda med Bella att gå på Jul på Liseberg är ju givet. Men det blir inte bara julmys och roligheter på Liseberg. Som vanligt när Klara och Bella är någonstans så händer det nämligen obehagliga saker. Den här gången är det en stackars polkagrisförsäljare som råkar illa ut. Chockad berättar han för Klara och Bella hur han blivit rånad av en man förklädd till tomte. När Klara och Bella börjar göra egna efterforskningar så leder spåren till en flyktingkille som just denna dag är på besök på Liseberg med några andra från sitt boende.

Spåren talar sitt tydliga språk, men det är ändå något som inte riktigt stämmer med. Fast när Klara väl kommer på vad är det redan för sent.

För en vuxen läsare är det rätt uppenbart vad Öhnell vill säga med misstänkliggörandet av flyktingpojkarna, men sett ur målgruppens perspektiv så tycker jag hon uppmärksammar fördomar och vardagsrasism på ett utmärkt vis och låter Klara och Bella fundera kring nyanländas situation. Men framför allt tycker jag att Polkagrisrånarens hemlighet är en spännande och lagom lättläst juldeckare. De korta kapitlen har ett tydligt driv som gör att man gärna läser ett kapitel till. Och ett till och... Klarabelladeckarna är slukarvänliga och spännande deckare. Öhnell får gärna fortsätta att skriva om Klara och Bella.

Detta är den sjätte delen i Åsa Öhnells serie Klarabelladeckarna. Jag har tidigare endast läst första delen i serien, Snögubbens hemlighet, och därmed kan jag intyga att man absolut inte behöver läsa delarna i ordning för att hänga med.

Tusen tack till Idus förlag för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar