torsdag 22 december 2016

Skorstensjul

2015 års julkalenderbok Skorstensjul av Mårten Sandén utspelar sig i gamla stan i Stockholm och börjar när Stella, Issa och Mago anländer till Stockholms centralstation sent en decembernatt. De har rymt från barnhemmet för att hitta Magos pappa. Mago har skrivit en massa brev till honom. Han bor i Sydafrika och har en guldgruva och nu ska han hämta barnen i Stockholm. Han har lovat att komma innan julafton.

Länk till adlibris och bokus
Men på stationen möter de ingen pappa. Istället träffar de en hemlös farbror med tovigt och smutsigt skägg som inte längre minns vem han är. Det enda han kommer ihåg är att han heter Niklasson. På stationen träffar de också Lilla Haj som är ett av Stockholms alla skorstensbarn och hon tar med barnen upp på taken och ger dem mat och någonstans att sova.

Lilla Haj känner också Niklasson och hon berättar för barnen att de, och speciellt Issa, kan hjälpa till att hitta Niklasson, alltså att hjälpa Niklasson att hitta sig själv. Det är snart ett helt år sen Niklasson tappade sitt minne, och det är hög tid att han får tillbaka det.

Vem Niklasson egentligen är är kanske inte supersvårt att lista ut. Speciellt inte efter att pysslingarna och renarna och julegröten presenterats i berättelsen. Skorstensjul är en stämningsfull magisk-mysig julberättelse som utspelar sig i modern tid men som ändå känns som att den utspelar sig i en svunnen tid. Kanske är det på grund av alla föräldralösa barn som förekommer? Avsaknaden av mobiler och datorer ger i alla fall berättelsen möjlighet att hålla i många år. Illustrationerna hjälper till att sätta stämningen och är superfina, men jag får ändå erkänna att jag tyckt bättre om tidigare års julkalenderböcker. Jag får inte riktigt julkänslan att infinna sig. Fast det kan ju å andra sidan bero på min egen inre julstress.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar