torsdag 19 januari 2017

Den skrikande trappan

Länk till adlibris och bokus
I ett ett slags alternativt England är man sedan flera årtionden drabbad av en spökepidemi. Ett ökande antal vålnader, gastar och spöken av olika slag plågar befolkningen och det är allvarliga saker vi snackar om. Den som råkar bli spökberörd svullnar upp och de vitala organen sviktar. De som inte kommer under behandling snabbt dör av spökberöringen. Antalet spökagenter, som kan hjälpa till att hitta spökkällorna och fördriva dem, ökar också stadigt, men det är inte vem som helst som har förmågan att hitta spökena. Endast vissa barn och ungdomar har tillräckligt stor känslighet för att kunna upptäcka spökaktivitet, förmågan avtar också med åldern, och därför är det barn, så unga som åtta-nio år som utför det farliga arbetet med att fördriva spökena.

Femtonåriga Lucy Carlyle är spökagenten vars känsliga förmåga inte bara gör att hon kan se spökena, hon kan också höra dem, och nu har kommit till London för att söka anställning på en spökfirma. Men hon får nobben hos den ena stora agenturen efter den andra och hamnar till slut istället på stans allra minsta firma: Lockwood & co som drivs av tonårige Anthony Lockwood och som endast består av Lockwood själv och hans medarbetare George. Lucys första uppdrag tillsammans med Lockwood slutar dock i katastrof när man råkar bränna ner ett helt hus till grunden.

Lockwood & co hotas med ett enormt skadeståndsbelopp, pengar man inte har, och eftersom uppdragen börjar sina efter att ryktet med misslyckandet sprids är hotet om konkurs överhängande. Men Lockwood & co får ett jobberbjudande av en förmögen man som äger den gamla herrgården Combe Carey Hall, ett av Englands mest hemsökta ställen, och Lockwood tackar utan att tveka ja till detta uppdrag som kommer att bli deras farligaste någonsin. Att flera av de kändare och mer etablerade agenturerna har misslyckats med att fördriva spöken därifrån skrämmer honom inte. Beväpnade med varma kläder, salt och kedjor anländer Lockwood, Lucy och George till Combe Carey Hall för att tillbringa natten och uppleva hemsökelserna i det Röda rummet och den Skrikande trappan - ett uppdrag som mycket väl kan bli deras sista någonsin.

Jag gillade skarpt den värld Jonathan Strouds bjuder in till i Den skrikande trappan. Det är en mörk, lite farlig och kuslig verklighet som pågår helt parallellt med den verklighet vi är vana vid. Jag kom att tänka en del på Harry Potter medan jag läste. Inte för att det är speciellt likt eller för att berättelsen innehåller någon magi, utan mer kanske för det tydligt brittiska, humorn och de lite äventyrliga mysterierna som huvudpersonerna är med om. Men kanske är det mest för den berättarglädje man känner när man läser Stroud - helt i paritet med Rowling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar